Домашното насилие е сериозен проблем. То е нередно и трябва

...
Домашното насилие е сериозен проблем. То е нередно и трябва
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Домашното насилие е нередно и не засяга само жените

Домашното принуждение е сериозен проблем. То е неправилно и би трябвало да е нелегално във всичките му форми и проявления. Домашното принуждение може да засегне всеки човек, освен дами. Всеки може да стане жертва на домашно принуждение без значение от пола му или от образованието му. Ето за какво е належащо построяването на комплекс от ограничения за потърпевшите и предварителна защита. Важно е да бъдат чути и всички гледни точки, упования и опасения по отношение на законопроекта. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент по време на онлайн полемика за Законопроекта за отбрана от домашно принуждение.

,,Не се води публична статистика, само че по данни на разнообразни неправителствени организации над два пъти са се усили сигналите за домашно принуждение у нас през трите месеца, в които бяхме затворени напролет на 2020 година, като тогава бяха убити девет жени'', уточни Ковачева.

За мен като омбудсман е значимо обществото да има сензитивност за домашното принуждение. Обществото реагира на тежките форми на принуждение, само че и меките – тези, които не оставят синини, също имат всеобщ темперамент и се ползват от двата пола и по отношение на двата пола. Пострадалите постоянно мълчат и казусът излиза на повърхността, когато има жертви, директни или косвени. Освен сложното доказване на домашно принуждение е спънка за правоприлагащите органи. Ето за какво е значимо ранното откриване на казуса, с цел да бъде кръстосан още в зародиш, разяснява още Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

,,Този законопроект беше направен от екип от Министерство на правораздаването, като в него се включиха доста специалисти. Основните аспекти на закона касаят разширение кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, увеличение на ограниченията за отбрана от способените органи, както и усъвършенстване на правосъдното произвеждане във връзка с експедитивност и ефективност'', включи се в полемиката и правосъдният министър Десислава Ахладова  Десислава Ахладова Десислава Ахладова е родена през 1974 година Придобива магистърска степен "Право " в Югозападен.

Това е извънредно тежък проблем на българското общество. Три четвърти от случаите на принуждение са точно на домашно принуждение. Само от март до май 2020 година е повишен броят на жертвите на домашно принуждение с девет, означи министър Ахладова и прикани всички да се обединим, с цел да разгадаем този толкоз тежък и наболял проблем в обществото ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР