Домакинството на Сливен на мащабен лекоатлетически турнир обсъдиха на среща

...
Домакинството на Сливен на мащабен лекоатлетически турнир обсъдиха на среща
Коментари Харесай

Лекоатлетически турнир за откриването на барелефа на Михаил Желев планират в Сливен

Домакинството на Сливен на огромен лекоатлетически шампионат разискаха на среща кметът Стефан Радев, ръководителят на локалния парламент Димитър Митев и Желязко Желев – наследник на починалата сливенска легенда в леката атлетика – Михаил Желев. Идеята по думите на сина на Желев е шампионатът да бъде комбиниран с откриването на барелефа на огромния състезател, което се възнамерява да бъде през месец юли тази година. Събитието ще бъде отдадено на 80-годишнината на някогашния сливенски спортист, който си отиде през 2021 година Самият Желязко Желев е лекоатлет и рекордьор на България на 3 000 м, безпрепятствено тичане.

По време на диалога стана ясно, че се възнамерява в лекоатлетическата конкуренция да бъдат включени няколко дисциплини, като в нея ще вземат участие състезатели от разнообразни възрасти от цялата страна.  Състезанието ще бъде с награден фонд за участниците. Подетата самодейност от Желязко Желев срещна цялостната поддръжка на кмета Стефан Радев, съгласно който Сливен има своите именити спортисти, дали доста на града с достиженията си. От друга страна надпреварата ще притегли в Сливен доста състезатели, деца и фенове на спорта.

На собствен ред ръководителят на локалния парламент Димитър Митев също се ангажира с концепцията и бе безапелационен, че такива дела си заслужават напъните и подготовката. На едно от последните си постоянни съвещания Общинският съвет гласоподава единомислещо построяването и слагането на паметна плоча на заслужилия занаятчия на спорта Михаил Желев. Тя ще се намира във фоайето на покритата лекоатлетическа писта, която ще носи неговото име, отново с решение на локалния парламент.

Михаил Желев е притежател на Европейска купа, определен е и за състезател на годината на България. Удостоен със званието „ Почетен жител на град Сливен “, той е единственият българин притежател на премията „ Златен шпайк “ за най-хубав лекоатлет на Европа. След кончината му клубът по лека атлетика в Сливен носи неговото име.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР