Домакинствата в България са похарчили най-много средства за комуникации през

...
Домакинствата в България са похарчили най-много средства за комуникации през
Коментари Харесай

Българите са похарчили най-много пари за смартфони и лаптопи в ЕС

 Домакинствата в България са похарчили най-вече средства за връзки през 2018 година в целия Европейски съюз, сподели статистика на Евростат. През предходната година делът на разноските, свързани с връзката, в България е 4.8%, като най-близо до нас са Гърция (4.4%, данни за 2017 г.), Румъния (4.1%) и Хърватия (4%). Средно делът в Европейски Съюз е 2.3% за 2018 година от общите разноски за семействата.

Като цяло домакинствата в Европейския съюз през 2018 г. са изразходвали над 200 милиарда евро за връзки, което е равно на 1.3% от Брутният вътрешен продукт на Блока. Под " връзки “ разбираме пощенски услуги, телефон и телефакс съоръжение и услуги.

Домакинствата в Люксембург са в другия завършек на класацията и харчат най-малко за тези услуги (1.3%). Следва Обединеното кралство (1.6%), Дания и Австрия (и 1.9%) – те изразходват най-ниския дял от разноските на семействата си за връзки. 

От всички съществени позиции на разноските за семейства в Европейски Съюз, връзките отчитат  най-значителното понижение през последното десетилетие. Техният дял понижава от 2.8% през 2008 година на 2.3% през 2018 година

За десетте години делът на общите разноски на семействата за връзки понижава в множеството страни членки. Най-голямо стесняване е записано в Естония (от 3.8% от общите разноски за семейства през 2008 година на 2.5% през 2018 г.). Следват Холандия, Полша, Франция, Ирландия, Чехия, Португалия и България. Въпреки че у нас сега даваме най-вече за този бранш в Европейски Съюз, цените на услугите в него поевтиняват през последните години с 0.6%, демонстрира статистиката.  

Разходите за връзка обаче се усилиха в четири държави-членки на Европейски Съюз - Румъния (от 2.1% през 2008 година на 4.1% през 2018 година, Литва, Швеция и Хърватия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР