Домакинствата ще могат да получат пари за поставяне на слънчеви

...
Домакинствата ще могат да получат пари за поставяне на слънчеви
Коментари Харесай

Кой няма да получи 15 бона от държавата за солар на покрива

Домакинствата ще могат да получат пари за слагане на слънчеви съоръжения за топла вода за бита или за фотоволтаични системи до 10 kWp, към които може да има и системи за предпазване на електрическа сила. Очаква се програмата на министерството на енергетиката да бъде отворена за кандидатстване от 1 февруари.

В нея обаче има ограничавания, поради които някои претенденти може да не бъдат утвърдени.
-->
1. Важно изискване е жилището да е главно за претендента, т.е. не може да се кандидатства за вила или ваканционен парцели, които не са главен дом на притежателя.

2. Освен това би трябвало да се заменя неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.). Ако в жилището до момента са употребявани ток или газ за отопление, притежателят няма да получи пари по програмата.

3. В процедурата могат да аплайват българи или жители на друга страна от Европейски Съюз, които имат лично жилище. Възможно е да аплайват за къща или за апартамент в жилищен блок, само че в този случай ще би трябвало единодушието най-малко на 67% от всички притежателите на жилища в постройката.

4. Могат да аплайват и хора със статут на непрекъснато пребиваващи в България, само че не и чужденци, които просто имат парцел в страната.

Хората ще могат да аплайват с два вида планове - за слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване или за фотоволтаични системи до 10 kWp, към които може да има и системи за предпазване на електрическа сила.

По програмата ще бъдат покривани 100% от разноските за съоръжения за топла вода за бита, само че не повече от 1960,83 лева, както и 70% от цената на фотоволтаичната система, само че не повече от 15 хиляди лева

Важно е да се означи, че ще може да се кандидатства и за системи, които към този момент са инсталирани.

Има два разновидността за кандидатстване – за системи и съоръжения, които са пуснати в употреба от 7 юни 2022 година до подаване на документи за приемане на финансиране, както и за системи за топла вода и фотоволтаици, които ще се построяват откакто отпущането на средствата бъде утвърдено.

По актуалната процедура не може да се подават заявки по едно и също време за системи за топла вода и за фотоволтаици – семействата би трябвало да изберат едно от двете. Всеки може да подаде едно заявление, което включва единствено едно жилище. А създадената електрическа енергия може да бъде единствено за персонално прилагане.

Критерии, на които би трябвало да дава отговор претендентът:

* Да е притежател на жилището. Ако претендентът е съсобственик и има по-малко от 51% идеални елементи, е належащо документално единодушие от другите съсобственици, дружно с които има повече от половината от собствеността върху жилището. Ако жилището е съпружеска имуществена общественост, не е належащо единодушието на брачна половинка на кандидата;

* Жилището да се намира в регулационните граници на обитаемото място на територията на съответната община, да се употребява единствено за жилищни потребности и на адреса да няма регистриран търговец или юридическо лице с нестопанска цел;

* Ако претендентът е притежател на жилище в многофамилна постройка, би трябвало да има единодушието и на етажната благосъстоятелност и би трябвало да показа копие от Решение на Общото заседание на собствениците;

* В жилището е потребявана електрическа енергия най-малко 6 месеца преди оповестяване на процедурата за кандидатстване или преди стартирането в употреба на инсталацията или системата (ако към този момент са инсталирани).

* Да има издадено позволение за градеж за построяването на слънчева апаратура за битово горещо водоснабдяване или за фотоволтаична система до 10 kWp;* Да е платил дължимите все още на кандидатстването локални налози и такси за парцела.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР