Домакин и организатор бе Станислав Стефанов - стопанинът на хижа

...
Домакин и организатор бе Станислав Стефанов - стопанинът на хижа
Коментари Харесай

Детска бригада се посвети в тънкостите на градинарството и пчеларството

Домакин и уредник бе Станислав Стефанов - стопанинът на хижа „ Минзухар “

Приключи план „ Детска бригада ” - лекции по пчеларство и градинарство за деца на съдружие „ Европейски начинания без граници “ и учебен център „ Дворецът на децата “. Той е част от програмата „ Знание и напредък “, финансирана от Общинска фондация „ Русе – град на свободния дух “.

Проектът се реализира взаимно със съдружие „ Здравец “ и хижа „ Минзухар “. Домакин и главен началник на всички действия беше стопанинът на хижата Станислав Стефанов, който в последните години се е посветил да я възвърне и облагороди, като е насочил вниманието и напъните си към биоземеделието и пчеларството, оповестиха от Община Русе.

Начало на работилниците бе сложено през месец май 2022 година и завърши при започване на ноември, като беше ориентиран към подрастващи на възраст от 7 до 14 година В рамките на този интервал повече от 410 деца взеха присъединяване в плана, практикувайки съгласно сезона разнообразни действия в градината и пчелина. Всяка лекция беше с времетраене 120 мин, като 60 минути бяха отделени за градинарство и 60 минути - за пчелина.

Лекциите и практическите занимания по пчеларство включваха теоретично запознаване на децата какво е пчеларството, за какво пчелите са значими, по какъв начин да бъдат опазени, отваряне на кошера и проява на работата по пчелната пита, запознаване с разнообразни пчеларски принадлежности. Всяко дете бе облечено в пчеларски детски гащеризон и пчеларски ръкавици и получи като подарък бурканче мед.

След пчелина децата минаха към занимания в био градината на Дворецът на децата. По време на лекцията по градинарство участниците бяха облечени в култивиран престилки и на всяко дете бяха предоставени култивиран принадлежности. След къса теоретична подготовка, съобразена със сезона и другите действия в градината, участниците садиха домати, прекопаваха, плевиха, вършиха сладко от кайсии, забъркваха оцет, прибираха бали сено, събираха орехи. Всеки възпитаник отнесе у дома саксия със засадена от него билка, с цел да следи развиването ѝ.

Проектът „ Детска бригада “ предизвика огромен интерес, като в него се включиха цели класове, родители с техните деца, детски занимални, спортни и туристически клубове. По решение на уредниците се организираха в допълнение две лекции, с цел да се отговори на засиленото желанието за присъединяване.

Проектът ще продължи съществуването си и през идната година като част от просветителната стратегия на „ Дворецът на децата “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР