Долната камара на йорданския парламент анулира днес закон, който даваше

...
Долната камара на йорданския парламент анулира днес закон, който даваше
Коментари Харесай

Йордания отмени закона, оневиняващ изнасилвачи, сключили брак с жертвата си

Долната камара на йорданския парламент анулира през днешния ден закон, който даваше опция на изнасилвачи да избегнат наказване, като се оженят за жертвата си, съобщи ДПА, цитирайки държавната осведомителна организация " Петра ".

През февруари кралска комисия предложи премахването на противоречивия член 308 от закона наред с други оферти за ремонти в датиращия от 1960 година углавен кодекс.

Премиерът на Йордания Хани Мулки удостовери уговорката на държавното управление за отменяне на член 308 в името на йорданското семейство, означи организация " Франс прес ".

По-рано през днешния ден правозащитната организация " Хюман райтс уоч " прикани парламентаристите да анулират мярката, с цел да " укрепят върховенството на закона и да сложат завършек на безнаказаността на насилието против дами ".

Миналия месец Народното събрание на Тунис отстрани сходна уговорка от наказателния кодекс. Мароко и Египет също анулираха сходни закони.

По данни на " Хюман райтс уоч " измежду страните, където такива законови разпореждания не престават да работят, са Алжир, Ирак, Кувейт, Либия, палестинските територии и Сирия.

В Йордания не са необичайност така наречен убийства на достойнството, при които дами биват убити от свои родственици, защото са опетнили достойнството на фамилията със полови връзки преди или отвън брака. Тези закононарушения са наказуеми със смъртна присъда, само че съдилищата постоянно демонстрират благосклонност.

Премахнатата през днешния ден законова наредба позволяваше на изнасилвачите да избегнат пандиза, като се съгласят да се оженят за жертвата си. В тези случаи обаче жертвата няма право на избор и е принудена да се омъжи за насилника си./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР