Долната камара на парламента на Швейцария гласува против предложение, което

...
Долната камара на парламента на Швейцария гласува против предложение, което
Коментари Харесай

Швейцария отново попари Украйна - без доставки на оръжия

Долната камара на Народното събрание на Швейцария гласоподава срещу предложение, което категорично позволява прехвърлянето на швейцарско оръжие за Украйна, съобщава " Франс прес ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10640
Гласуването в Народното събрание стана в миг, когато швейцарският президент Ален Берсе се срещна с украинския си сътрудник Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова. Там двамата разискаха тематиката за износа на военни материали.

Националният съвет в Берн гласоподава с 98 гласа " срещу " против 75 гласа " за " парламентарна самодейност, показана от комисия.

Жан-Люк Адор от популистката, дясна Швейцарска национална партия — най-голямата в Националния съвет — съобщи в Съвета, че " приемането на тази самодейност значи ангажиране с един от основните герои, което се показва и в самото ѝ заглавие ( " Лекс Украйна " ). Следователно това би било нарушение на неутралитета.

В началото на войната Швейцария се отклони от обичайна си неутрална позиция и прие глобите на Европейския съюз, наложени на Русия поради нахлуването й в Украйна, само че съобщи, че нейният неутралитет не разрешава даване на оръжие в зони на спор.

През април предходната година Швейцария задържа доставките на немско оръжие за Украйна, като блокира реекспорта на швейцарски муниции, употребявани за бронираните бойни машини " Мардер ", Украйна с аргумента, че подобен ход би нарушил нейния неутралитет.

През януари тази година швейцарското държавно управление отхвърли и искане на Испания за реекспорт на две 35-милиметрови зенитни оръдия.

Расте обаче натискът Швейцария да преразгледа политиките си.

В началото на тази година комисия в Народното събрание предложи да се отмени забраната за реекспорт, която не разрешава създадените от страната муниции да бъдат изпращани от друга страна на Украйна. Според комисията предложенията ѝ не нарушават разпоредбите за неутралитет на Швейцария, така като оръжията ще преминат през друга страна, а не непосредствено в зона на спор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР