Долната камара на парламента на Германия прие в петък законопроект

...
Долната камара на парламента на Германия прие в петък законопроект
Коментари Харесай

Германия постепенно премахва отоплението на газ и мазут

Долната камара на Народното събрание на Германия одобри в петък законопроект за последователно унищожаване на отоплението с газ и мазут след месеци на разногласия, предава Reuters. Законодателството беше подложено на критика от консерваторите като прекомерно скъпо, а от еколозите като незадоволително амбициозно.

Законопроектът, част от устрема на Германия да стане климатично неутрална до 2045 година, породи спор в ръководещата коалиция сред партията на Зелените и про-бизнес партията FDP, която в един миг бе подготвена да постави завършек на държавното управление.

Промените имат за цел да понижат парниковите излъчвания в строителния бранш на Германия, който е виновен за 112 милиона тона парникови газове предходната година, или 15% от общите излъчвания на страната.

Министърът на стопанската система Робърт Хабек сподели, че новите ограничения ще понижат с към 40 милиона тона въглеродните излъчвания до 2030 година Но неговото министерство призна, че разводняването на първичния план на законопроекта от април, който щеше да наложи прекосяването към зелено отопление доста по-рано, би означавало, че Германия няма да реализира задачата си за ограничение на излъчванията в бранша до 2030 година

Но депутати от консервативната съпротива обявиха, че новият закон ще бъде задължение за портфейлите на хората и се оплакаха от прекалено много бюрократични условия за приемане на държавни дотации.

Екологичните групи разкритикуваха законопроекта, защото той ще разреши да се пропуснат конституционно заложените цели за климата. Различните варианти, които законодателството предлага като други възможности за термопомпи за възобновима сила, като водород и биомаса, са прекомерно скъпи и рискови за потребителите.

Около 399 парламентаристи гласоподаваха в поддръжка на законопроекта, 275 бяха срещу, а петима се въздържаха.

Съгласно законопроекта, отоплителните системи, конфигурирани в нови здания и в остарели здания, ситуирани в региони с общински отоплителен проект, ще би трябвало да работят с 65% възобновима сила. Газовите нагреватели могат да бъдат конфигурирани, само че единствено в случай че могат да бъдат преобразувани за работа на водород, в това число в нови здания.

Изискването за промяна на котлите за възобновима сила няма да влезе в действие, до момента в който общините не показват своите обвързващи проекти за отопление, което не се чака преди 2026 година в по-малките региони и 2028 година в по-големите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР