Долната камара на бразилския парламент прие законопроект, ограничаващ признаването на

...
Долната камара на бразилския парламент прие законопроект, ограничаващ признаването на
Коментари Харесай

Представители на коренното бразилско население се разбунтуваха след решение на депутати, ограничаващо признаването на резервати

Долната камара на бразилския парламент одобри законопроект, ограничителен признаването на нови резервати на коренното население, съобщи Ройтерс, цитирина от Българска телеграфна агенция.

Природозащитници и бранители на правата на индивида възприемат това решение като крах, дължащ се на натоварен напън от страна на фермерското лоби.

Законът бе утвърден нощес с 283 гласа " за " при 155 " срещу ". Докато депутатите гласоподаваха, групи на коренното население блокираха автомагистрала в покрайнините на най-големия бразилски град Сао Пауло и подпалиха гуми.

Въоръжени с лъкове и стрели протестиращи влязоха в битки с полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ.

Групи на коренното население от цялата страна имат намерение да провеждат седмица на митинги пред Конгреса в столицата Бразилия.

Новоприетият закон няма да повлияе на към този момент приетите резервати, само че би могъл да засегне стотици територии, на които сега се прави оценка. Долната камара на бразилския парламент одобри законопроекта по бързата процедура, откакто ѝ бе оказан напън от страна на авторитетното селскостопанско лоби в страната.

Създаването на резервати дава законова отбрана на общностите на коренното население, която оказва помощ за възпирането на нахлуването в техните земи на противозаконни дървосекачи и златотърсачи. Тези нахлувания зачестиха през мандата на десния някогашен президент Жаир Болсонаро, който призоваваше за започване на аграрни и минни действия даже във към този момент приетите резервати.

Лидери на коренното население желаят президентът Луиз Инасио Лула да Силва, който победи Болсонаро на изборите предходната година, да отбрани към 300 територии, които са били открити преди години, само че към момента не са публично приети. Лула призна шест такива територии предишния месец.

Законът към момента би трябвало да бъде утвърден от Сената и подписан от президента. Лула би могъл да му наложи несъгласие, само че е допустимо в Конгреса да има задоволително гласове, с които то да бъде отхвърлено.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР