Документът за раждане да стане равносилен на документ за самоличност.

...
Документът за раждане да стане равносилен на документ за самоличност.
Коментари Харесай

Предложение: Актът за раждане да е равносилен на документ за самоличност

Документът за раждане да стане равностоен на документ за идентичност. Това плануват оферти за промени в Закона за българските персонални документи, за публично разискване в портала Strategy.bg.

Целта е да се уреди на законово равнище хипотезата на подаване на заявление за издаване на нов документ за идентичност, когато заявителят не може да показа остарелия документ или заместващ го подобен заради загубване, кражба или заличаване. Предвижда се удостоверяването на самоличността да става с показване на акт за раждане.

Също по този начин се цели да бъдат конкретизирани избрани разпореждания, които дават опция персоналните карти на българските жители да съдържат удостоверения за електрона еднаквост, да бъдат издавани паспорти със период на годност от 10 години и да се издава краткотрайна карта за идентичност, когато са отнети документите по член 13, алинея 1, т. 1 и 2 от ЗБЛД, според член 68, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс.

Други промени са свързани с издаването на шофьорската брошура.

Предвижда се да отпадне условието за показване на копие на документ за приключено обучение, при подаване на заявление за замяна на задгранични свидетелства за ръководство на моторни транспортни средства с български.

Предвидена е и опция шофьорската брошура да бъде издавана ускорено и в случаите, когато за първи път я вземаме, придобиваме нова категория, възвръщаме дееспособност след нарушавания.

Общественото разискване на по този начин направените оферти е със период 24.2.2022 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР