Документалният филм Ваклуш“ стартира тържества,посветени на 100 годишнината от рождението

...
Документалният филм Ваклуш“ стартира тържества,посветени на 100 годишнината от рождението
Коментари Харесай

Документалният филм „Ваклуш“ на 19 септември във Враца

Документалният филм „ Ваклуш “ започва тържества,посветени на 100 годишнината от рождението Ваклуш Толев.

След премиера на София филм фест „ Ваклуш “ с прожекции в цялата страна. Той се трансформира в най-гледания филм от документалната селекцията на фестивала. Петдесет и първата прожекция ще е във Враца, където режисьора на кино лентата ще го показа на 19 септември от 18:30 часа в Кино „ Метропол “.

Документалният филм „ Ваклуш “ е сниман в интервала 1998 - 2022 година и съдържа непоказвани архивни фрагменти от живота на известния нравствен лидер и преподавател Ваклуш Толев. Филмът е отдаден на 100 годишнината от неговото рождение и съставлява роман за житейския път и концепциите на една от най-енигматичните персони на България.

Автор на „ Ваклуш “ е Николай Василев – един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е сложила началото на близо 20 годишно снимане на неповторими документални фрагменти от живота на духовния Учител, чиито хрумвания, съгласно режисьора, ще трансформират света.

В документалната лента феновете ще видят Петър Стоянов – президент на България в интервала 1997-2002 година, доктор Илко Семерджиев – министър на опазването на здравето в интервала 1999-2001 година, проф. доктор Мария Славова – правист и учител в СУ „ Св. Кл. Охридски “, Огнян Минчев – политолог и лекар на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доцент доктор Иван Бъчваров – физик и учител в СУ „ Св. Кл. Охридски “, доцент доктор Кирил Коликов – математик и учител в ПУ „ Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – публицист и други

Ваклуш Толев, който назовават Учителят на Мъдростта, е богослов по обучение, публичен активист, преподавател и създател на голям брой писания с религиозно-философска и културно-историческа тема. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието не съществува, то е развиване. Преследван от репресивния уред на Държавна сигурност като „ зложелател на народа “, учи, че няма зло – то е нееволюирало положително. С инциденти приключва богословие, само че за него индивидът не е виновник, както учат религиите, а е господ в развиване. След измененията в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университети. Там в лекциите си по историята на духовното познание постоянно припомня надписа на делфийския храм „ Познай себе си и ще познаеш боговете и света “. Той самият претърпява това знание и формулира свое обучение, което назовава „ Път на Мъдростта “. През 1998 година Ваклуш Толев внася предложение към Организация на обединените нации в „ Хартата за правата на индивида “ да се включи и уговорка нова уговорка за отбрана правата на душата.

Николай Василев е сценарист и режисьор, извънредно деен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За кино лентата му „ Приказки “ е почетен през 2010г. с премията „ Jameson “ на София филм фест за най-хубав български късометражен филм. В креативната му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат разказани като вдъхновяващи: „ Добрият самарянин “, „ Пътят към Тива “, „ Високо “, „ Добрият Ад “, „ Резервни крила “, „ Осенение “ и други

През 2019 година филмът му „ Формулата на Тео “, отдаден на известния преподавател по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се трансформира в предсказание, което пълнеше киносалоните освен в България, само че и отвън границите й. През 2021г. Николай Василев показа „ Да бъдеш Майстора “, трогателен портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя финален филм „ Гладиатор “ отдаден на двукратния олимпийски първенец Боян Радев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР