Документалният филм Ваклуш, който е посветен на Ваклуш Толев, ще

...
Документалният филм Ваклуш, който е посветен на Ваклуш Толев, ще
Коментари Харесай

Гледаме Петър Стоянов във филм за Ваклуш Толев

Документалният филм „ Ваклуш ", който е отдаден на Ваклуш Толев, ще бъде показан за първи път на 7 януари от 18.30 часа в “Lucky – Дом на киното ”. В него ще забележим и президента Петър Стоянов.

Филмът е сниман в интервала 1999-2022 година и съдържа непоказвани архивни фрагменти от живота на известния нравствен лидер и преподавател.

Филмът е отдаден на 100-годишнината от неговото рождение и съставлява роман за житейския път и концепциите на една от най-енигматичните персони на България. Предпремиерата ще е в Пловдив – града, от който стартира дейната социална активност на Ваклуш Толев, а датата на прожекцията съответствува с неговата рождена – 7 януари.

Входът е свободен, а директно преди прожекцията от 18:30 ч. феновете ще се срещнат с екипа на кино лентата.

Автор на „ Ваклуш “ е Николай Василев – един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е сложила началото на близо 20-годишно снимане на документални фрагменти от живота му.

В документалната лента феновете ще видят Петър Стоянов – президент на България в интервала 1997-2002 година, доктор Илко Семерджиев –  министър на опазването на здравето в интервала 1999-2001 година и проф. доктор Мария Славова – учител в СУ „ Св. Кл. Охридски “. Взето е мнението на политолога Огнян Минчев, богослова проф. Иван Желев и физика доцент доктор Иван Бъчваров. Участват и доцент доктор Кирил Коликов – математик и учител в ПУ „ Паисий Хилендарски и журналиста Бойко Станкушев.

Официалната премиера на „ Ваклуш “ престои през март в София. Месеци преди нея, филмът провокира огромен интерес в страната и към този момент е поканен да гостува допълнително от 10 града у нас, както и в Америка, Нидерландия и Англия.

Ще има и нов тираж от най-известната му книжна трилогия „ История на религиите “ и „ Езотерични школи и мистични учения “.

Николай Василев е сценарист и режисьор, извънредно деен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За кино лентата му „ Приказки “ е почетен през 2010г. с премията „ Jameson “ на София филм фест за най-хубав български късометражен филм.

През 2019 година филмът му „ Формулата на Тео “, отдаден на известния преподавател по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, който бе посрещнат с голям интерес от публиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР