Документ, който твърди, че Русия е готова да се изтегли

...
Документ, който твърди, че Русия е готова да се изтегли
Коментари Харесай

Секретен документ или фалшива новина? Русия предложи да се изтегли от Украйна

Документ, който твърди, че Русия е подготвена да се изтегли от Украйна, изтече в профилираните телеграм групи, следящи военните дейности. Достоверността му на този стадий не е доказана. Може да е фалшив, само че може и да е добре готова интервенция от съветските служби, с цел да се тества публичното мнение - дали ще поддържа възможен завършек на войната,

Предложението, което е на бланка на администрацията на Кремъл и носи подписа на нейния първи заместник-началник Сергей Кириенко, е адресирано до „ членовете на контактната група по нормализация на обстановката в Украйна “.

Тя включва представители на Русия, Украйна и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и беше основана през лятото на 2014 година за да урегулира спора в Донбас. На 2 септември 2022 година украинският президент Володимир Зеленски издаде декрет, с който приключи присъединяване на страната си в групата.

Предложението слага изискването Русия да не заплаща репарации за разрушенията и жертвите, породени от нейното навлизане в Украйна. Москва отбелязва, че при положение на претенции за репарации тя може да сложи сходни претенции поради западните наказания, които разглеждала като акт на експанзия.

Русия желае постепенна анулация на всички наказания, в това число тези след 2014 година паралелно с нейното осъществяване на изискванията на предлагането.

Руската страна предлага да бъде възобновен украинският суверенитет и надзор по границите от 1991 година при изискване, че в Донецка и Луганска област бъдат извършени избори по украинското законодателство, а в Крим - нов референдум за това към коя страна да принадлежи полуостровът.

Москва желае също да бъде обезпечено „ гладко и последователно “ евакуиране на войските ѝ от украинските Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Херсонска и Николаевска област и евакуация на лицата, сътрудничили на съветските окупационни управляващи, които пожелаят да изоставен Украйна.

Предложението планува Крим да бъде изцяло демилитаризиран, т.е. от него да бъдат изтеглени в континентална Русия всички въоръжени формирования и на полуострова да бъдат ситуирани интернационалните наблюдаващи и интернационална полицейска задача. Референдумът и изборите в Донбас също да се проведат под надзора на интернационалните наблюдаващи, написа в текста.

„ Руската страна няма да одобри точка за безусловното предаване на Крим на Украйна, отчитайки неговата официална и юридическа (по съветските закони) принадлежност към Руската федерация “, написа във факсимилето. „ Искаме да отбележим, че предлаганият от вас вид влече след себе си най-огромни имиджови загуби в очите на съветските жители и може да провокира необратими процеси вътре в РФ ".

" Молим ви също по този начин да приложите вашето въздействие върху киевските управляващи за незабавното преустановяване на дейните бойни дейности до окончателното координиране на окончателния вид ", се споделя още в текста.

Анализатори разясниха появяването на текста като знак, че или текат секрети интернационалните договаряния за помирение в Украйна и/или, че предлагането изтича в социаните мрежи, с цел да тества реакциите в Киев и измежду интернационалната общественост. Вчера президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон разговаряха по телефона и съгласно официалните съобщения на Кремъл и на Елисейския замък военните дейности и сигурността на Запорожката АЕЦ са били измежду основните разисквани тематики.

До този миг Володимир Зеленски и членовете на държавното управление му изключват каквито и да са договаряния с Русия до " цялостната деокупация " на Украйна, в това число и на Крим. Украински медии писаха предходната седмица, че Киев е отхвърлил обръщение от президента на Съединени американски щати Джо Байдън да седне на масата на договарянията. Според известията то е било персонално предадено предходната седмица при посещаване на американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Руският външен министър Сергей Лавров сподели през вчерашния ден, че страната му не се е отказала от договарянията и разкритикува Киев, че с неотсъпчивата си позиция прави ситуацията по-трудно. Днес Дмитрий Медведев, зам.-председател на съветския Съвет за сигурност, написа в Телеграм, че в случай че Киев не одобри сегашните съветски оферти, ще му се наложи в бъдеще да бъде подложен пред искане за цялостна капитулация при изискванията на Москва.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР