Докумастер, бързо развиваща се норвежка софтуерна компания, представи добри практики

...
Докумастер, бързо развиваща се норвежка софтуерна компания, представи добри практики
Коментари Харесай

Докумастер: Стъпка към електронното правителство е единният стандарт за работа с документи



Докумастер, бързо разрастваща се норвежка софтуерна компания, показа положителни практики и работещи решения от Норвегия в областта на цифровото ръководство и предпазване на документи. На семинара участваха експерти от държавната администрация и представители на частния бранш.

Андерш Йонсен, изпълнителен шеф на компанията, и Димитър Узунов, неин съосновател и механически шеф, описаха за пътя, който Норвегия е минала, с цел да се трансформира в една от най-развитите в цифрово отношение страни, предоставяща голям набор от електронни услуги на своите жители. Според Димитър Узунов, с цел да се върви с по-бързи крачки към образуването на дейно електронно държавно управление в България, страната ни може да почерпи опит от Норвегия и като основополагаща стъпка да вкара обединен стандарт за ръководство и архивиране на документи в държавния бранш.

В Норвегия сходен стандарт, наименуван Noark, е основан през далечната 1984 година, а от началото на новия век е наложителен за всички държавни институции. Той се развива и до през днешния ден и спомага за по-добрата съгласуемост сред софтуерните системи в държавните институции, за по-лесното обезпечаване на обществен достъп до документи, за дигитализацията на хартиени архиви, и най-много за създаването на ефикасни електронни услуги, пестящи време както на жителите, по този начин и на чиновниците в администрацията.

Специалистите от Докумастер означиха още, че са оптимисти за построяването на добре работещо електронно държавно управление, само че държавните институции в България би трябвало да обединят напъните си и да се стремят да дават от ден на ден и по-качествени електронни услуги и то през обединен електронен портал. Димитър Узунов разяснява, че сигурно, както и в Норвегия, това няма да се случи стремително. С нужната мотивация, стратегическо мислене и съответно финансиране, резултатите ще бъдат налице.

Докумастер е софтуерна компания, предлагаща съвременни решения за ръководство на документи и записи.Един от продуктите на Докумастер оказва помощ на организациите в държавната и общинска администрация на Норвегия да съберат най-важните си документи на едно място и да дават елементарно достъп до тях на чиновници и жители. Компанията е учредена през 2014 година в Норвегия, a неин съосновател е българинът Димитър Узунов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР