Доктор Мара Малеева, съпругата на покойния ни държавен глава Тодор

...
Доктор Мара Малеева, съпругата на покойния ни държавен глава Тодор
Коментари Харесай

Отглеждаме арония заради жената на Тодор Живков

Доктор Мара Малеева, брачната половинка на починалия ни държавен глава Тодор Живков, е първопричината аронията да навлезе у нас през 70-те години на ХХ век. Познанията ѝ по отношение на свойствата и качествата на растението я карат да упорства то да бъде импортирани от Севрена Америка.

Когато това става, стартират изследвания за неговите качества и това дали може да се употребява за профилактика на ракови болести.

Изследванията, инициирани от Малеева, не престават шест години, от 1978 до 1984 година. През интервала се основават първите насаждения и стартира производството на сиропи от арония.

Професор Христо Крачанов, учител в тогавашния Висш институт по хранително-вкусова индустрия е и началник на лабораторните проучвания. От тях излиза наяве, че аронията е богата на антиоксиданти, полифеноли, витамини C, A, P и B, както и фолиева киселина. Растението не изисква изкуствени торове и напръскване. Това го трансформира в екологично чист артикул.

Съставките на аронията вършат плодовете ѝ подобаващи и потребни за децата. Те лимитират инфекциите посредством задържане размножаването на бактериите и вирусите.

 Сироп от арония

В плодовете на аронията се открива йод, с помощта на който хормоните на щитовидната жлеза укрепва развиването на мозъка и интелигентността. Освен това защищава от кариеси. В композиция с останалите съставки пък укрепва имунната система.

Аронията има способността да унищожава свободните радикали, които повреждат клетъчната мембрана и трансформират естествения състав на клетките. Растението се употребява като част от комплекса ограничения за битка с раковите формирания.

Днес аронията е изключително ценена и поради друго нейно свойство. Тя има изразен антирадиационен резултат и е извънредно потребна за хора, прекарващи дълго време пред компютрите и за непрекъснато ползващите мобилни телефони. Изобщо аронията е потребна за всеки, изложен на въздействието на разнообразни радиационни лъчения.

У нас аронията се отглежда в покрайнините на Троян. Подходяща е за развъждане и във всички други региони на България. Тя е присадена на дърво, заради което дава доста по-големи плодове и е с по-голяма устойчивост.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР