Доколкото разбрах, това е работен проект на министерството на правосъдието,

...
Доколкото разбрах, това е работен проект на министерството на правосъдието,
Коментари Харесай

Гюров за БГ варианта на „Магнитски“: Това е работен проект, не е нещо, което е готово да бъде представено и обсъждано

Доколкото разбрах, това е работен план на министерството на правораздаването, не е нещо, което е готово да бъде показано и обсъждано както в парламентарните групи, по този начин и в съдружния съвет “, изясни Андрей Гюров - ръководител на ПГ „ Продължаваме Промяната “ и член на Изпълнителния съвет на партията. Според него тематиката е извадена от дрешника, с цел да всява ужас.

Българският вид на американския закон „ Магнитски “, както добива известност, планува основаване на нов държавен орган, който би трябвало да бъде управляван от министъра на финансите. В Народното събрание през вчерашния ден се стигна до напрежение по тематиката.
„ Аз мисля, че България има потребност от усилване на правосъдната система, тъй че тя да бъде по-прозрачна и да бъде в отбрана на българските жители. В във всички случаи, когато бъде направен подобен план, той би трябвало да бъде съгласуван както с българското право и конституция, по този начин и с европейското право “, означи той.

По думите му има механизми, които могат да се употребяват на европейско равнище да вземем за пример в преследването на средствата и корупционните ползи на съветските олигарси. „ Това става по един много организиран метод от Европейската централна банка със съответните указания към локалните национални банки. Не виждам за какво и на българско равнище да няма нещо сходно, което отново наблягам, би трябвало да бъде съобразено с правните правила и мисля, че ще бъде от изгода за България, за българската стопанска система и за българското общество “, съобщи Андрей Гюров.

Така по думите му ще могат да се филтрират корупционни капитали, които де факто инфилтрират нашите политика и стопанска система и прокарват непознати ползи.

Имаме ли подготвеност за въвеждането на еврото от 1 януари 2024 година?

„ Има техническа нужда да се подхващат стъпки от паричните институции, с цел да може механически прехода към евро да бъде подсигурен. Тази процедура изисква към 18 месеца и е безусловно значимо и належащо на този стадий този развой да бъде стартиран “, изясни Андрей Гюров.
Това беше разисквано с нашите съдружни сътрудници на експертни препоръки, на които аз съм участвал в министерството на финансите. Два такива експертни съвета, в които с представители на министерството на финансите, на Българска народна банка и на всички съдружни сътрудници се съгласихме, че този механически проект ще бъде стартиран по този начин, както е утвърден от министерския съвет “, означи още той.

„ Вчера редом с това върви процедура в Българска народна банка, където се изготвя разбор на изгоди и провокации от приемането на еврото, Първо желаеме да забележим разбора, да го обсъдим в Народното събрание, и по-късно да забележим дали 1 януари 2024 година е най-удачната дата да се присъединим към еврозоната. Тук не виждам никакво несъгласие “, счита той.

Ще има ли промени в съдружното съглашение?

„ Специално за съдружното съглашение не мисля, че би трябвало да има особена смяна “, съобщи Андрей Гюров.

По думите му в него ясно са заложени всички цели и цели, към които се сплотяват съдружните сътрудници.

„ Това, което виждаме сега, в действителност е, че за жалост по външни и вътрешни аргументи темпът, с който се отработват ограниченията, заложени в съдружното съглашение, не е задоволително добър. За това нашият апел към нашите съдружни сътрудници в действителност е, а да оставим настрани евтините политически дивиденти и желанието да се представим добре пред нашите гласоподаватели “, съобщи той.

По думите му приоритет би трябвало да са битката с корупцията, оправянето с ценовите рецесии, както и подпомагането на най-уязвимите групи от популацията.

Ще я бъде ли четворната коалиция или не?

„ Досега всеки месец, по-късно и всяка седмица, се предвиждаше, че обединението ще се разпадне, а тя до момента не се разпаднала “, означи Гюров.

Според него в страната няма интерес от това да се разклати политическата конюнктура и да отиваме към едни нови избори и неустановеност.
„ Влязохме в политиката в един доста забавен интервал и голям брой рецесии както извън, по този начин и вътре политически, тъй че не е учудващо, че има много напрежение измежду парламентарните сили “, разяснява още Андрей Гюров.

„ Такива сили има и извън и от вътрешната страна, откакто последните месеци стартира война в Украйна, има явен напън от геополитическа позиция и съответните проксита вътре в страната. Съвсем обикновено е хората да са изнервени, политиците да са изнервени и да се търсят евтини политически дивиденти от голям брой кавги, които в последна сметка не са в дневния ред на обществото “, означи още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР