„Докладът за върховенството на закона в България е една тъжна

...
„Докладът за върховенството на закона в България е една тъжна
Коментари Харесай

Петър Витанов: Оценката в Доклада за България е критична, констатациите - категорични

„ Докладът за върховенството на закона в България е една тъжна картина, тежка констатация. Първопричината за това са ГЕРБ и властта “, съобщи Петър Витанов в предаването „ Тази заран “ по БТВ и добави, че за жалост негативите от несвършената работа ще се пишат на сметката на България и на българските жители.

Според него в отчета на Европейската комисия ясно са посочени съществени дефицити във връзка с четирите съществени стълба, свързани с върховенството на закона – самостоятелна правосъдна система, антикорупционно законодателство, медийна независимост, разделяне на управляващите.

„ В отчета за България 18 пъти се загатват „ опасения “ и „ съществени терзания “, ние сме на второ място след Полша. В общата част страната ни се загатва 13 пъти, Унгария и Полша по 14, Малта – 16 “, сподели Витанов, който е уверен, че тези числа приказват еднопосочно за това къде се намираме във връзка с останалите страни в Европейски Съюз.

Евродепутатът разяснява и идното гласоподаване на резолюция за България в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE). „ В първичния си вид тя е извънредно сериозна. Не знам дали ще бъда призната, мога да разясня след гласуването този следобяд. Някъде прочетох, че се базирала на доноси от левите политически фамилии. Нищо сходно. Европейските институции не работят с доноси. В задоволително световен свят живеем. Европа вижда, това, което ние знаем “, безапелационен е Витанов.

Според него отчетността на правосъдната власт е един от значителните проблеми, посочени в отчета: „ Управляващите създадоха разпоредбите, по които прокуратурата работи, те вършиха тези промени, по време на техния мандат бяха определени последните двама прокурори. Нека ГЕРБ обяснят за какво всички тези промени, които те направиха и явно харесват, не намират усещане измежду сътрудниците от Брюксел “.

Като част от проблемите с правораздаването, регистрирани в отчета, Витанов разяснява и структурата на Висшия правосъден съвет, която не разрешава самостоятелност на правосъдната власт, само че разрешава вмешателство на изпълнителната и законодателната. „ Нещо друго, за което Българска социалистическа партия много приказва, е неналичието на достъп до правораздаване поради високите такси в административните съдилища, както и неналичието на доверие в правосъдната система “, сподели евродепутатът.

Петър Витанов разгласи за индикативен и обстоятелството, че Механизмът за съдействие и инспекция въпреки всичко не е отстранен. „ Формално той не работи, само че в действителност е една цъкаща бомба. ГЕРБ тук цяла година заобикаляха истината и твърдяха, че е свален. Но той може да бъде задействан във всеки един миг, което би имало тежки последствия върху актуалните и върху всички последващи държавни управления. Тъжно е, че ГЕРБ не желаят да видят това, което се пробва да ни каже Европа “, счита евродепутатът.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР