Докладът с резултатите от одита на системата за случайно разпределение

...
Докладът с резултатите от одита на системата за случайно разпределение
Коментари Харесай

Прокуратурата разреши публикуването на одита на системата за разпределение на дела

Докладът с резултатите от одита на системата за инцидентно систематизиране на делата в правосъдната система може да бъде оповестен. Наблюдаващите прокурори по досъдебното произвеждане, което стартира след одита са дали позволение той да бъде оповестен.

Според тях оповестението на информацията няма да затрудни следствието и определяне на обективната истина по делото, стимулират се прокурорите.

Въпреки че в отчета има уговорка за конфиденциалност, от седмици основният прокурор Иван Гешев разгласява изборно елементи от него и произнася присъди кой е отговорен за обстановката. В началото на месеца основният прокурор разгласи, че одит, осъществен по искане на Висш съдебен съвет, е стигнал до извода, че сигурността на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата е компрометирана – делата можели да се разпределят от всеки, който е получил първичен достъп до системата.

Гешев съпостави това с " ковид в правосъдната система " и обвърза проблемите обвърза проблемите в системата с някогашния министър на правораздаването и сегашен съпредседател на " Демократична България " Христо Иванов, както и със арбитър Калин Калпакчиев.

Самата система е въведена преди 5 години поради натиска на Европейската комисия. Тя е призната на съвещание на Висш съдебен съвет, в който по това време определящо въздействие имаше предходният основен прокурор Сотир Цацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР