Докладът от 400 страници на Медицинския експертен съвет, създаден от

...
Докладът от 400 страници на Медицинския експертен съвет, създаден от
Коментари Харесай

Докладът на Медицинския съвет - секретен, според авторите му бил само за медици

Докладът от 400 страници на Медицинския експертен съвет, основан от премиера Бойко Борисов за битка с ковид, се оказа конфиденциален и недосегаем за необятната аудитория. Това написа “Сега “ като се базира на писмен отговор на Борисов на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Антон Кутев.
В отговора министър председателят показва, че отчетът не е разполагаем в Министерски съвет и че " насоките са основани само за прилагане от здравната общественост, като задачата им е да насочват и поучават " по какъв начин да се работи с вируса. " Авторите на Насоките за държание при взаимоотношения в границите на здравната ни система при пандемична конюнктура с високо контагиозен респираторен сътрудник (SARS-CoV-2), в преамбюла на написаното от тях са изразили изрично волята си, че направеният от тях труд не би трябвало да бъде популяризиран в среди, отвън медицинските, нито за цели, разнообразни от професионална преценка за диагностика и лекуване ", показва министър-председателят. Насоките от време на време се актуализирали и допълвали и били " налични за експертите от медицинските среди на профилирани електронни платформи, които те употребяват и до през днешния ден ". Премиерът твърди още, че специалистите са показали, " че разпространяването, използването и интерпретацията на Насоките от лица без здравно обучение, може да докара до съществени последствия за публичното и персоналното здраве и влече след себе си юридическа отговорност ".
Бойко Борисов е изискал от ръководителя на съвета проф. доктор Коста Костов за " предоставяне на категорично документално единодушие от създателите и всички лица, които са били привлечени в процеса на работа и имат принос в правенето на Насоките ". Премиерът твърди депутата, че в случай че в Министерския съвет бъдат получени насоките дружно с писменото позволение на специалистите, участващи в написването им, те ще му бъдат " предоставени неотложно ". За задачата Борисов написа на Костов, с цел да позволи даването на документа. Към момента Антон Кутев обаче не го е получил.
" За мен изводите от отговора на Борисов са два. Или, че държавното управление е поръчало отчет, който не му би трябвало, и откакто не го употребяват защо им е този отчет, или пък специалистите са дали мнението си, само че властта не я интересува то, дори и не го чете ", разяснява пред " Сега " Кутев. По думите му даже и един от създателите на отчета да не даде единодушие за представянето му, то това въобще няма да се случи. " Това може да се обърне против тя, тъй като те са медици, а не разузнавачи, които правят секретна активност ", добавя депутатът. Според него, в случай че в действителност има " секретна информация " в отчета, то той може да бъде изпратен в секретната секция на деловодството на Народно събрание. Не е ясно и какви са рекомендациите на МЕС във връзка с строгите ограничения, които бяха въведени в страната от 13 март по време на изключителното състояние. В него, за разлика от Националния действен щаб (НОЩ), влизаха медици, които застъпваха по-либерален режим и така наречен стаден имунитет, обвързван с ковид.
При общественото показване на отчета предишния месец, Съветът разгласи, че той е от 400 страници и че е даден на премиера Борисов, което той отхвърля в отговора си към Кутев. Документът бил формиран от три раздела. В първия се разглеждали рекомендациите към извънболничната помощ в битката против COVID-19, във втория – към болничните заведения, а в третия били рекомендациите за взимане на ограничения. Тогава Костов разгласи, че приложените ограничения на физическа и обществена изолираност са наложителни, с течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при удобното й развиване – олекотени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР