Докладът на място показва какво се е случило с този „град на бъдещето“ за 100 милиарда долара: „Не видях [никакви] признаци на живот“

...
Таксуването за горския град на Малайзия срещу реалността е приказка
Коментари Харесай

Таксуването за горския град на Малайзия срещу реалността е приказка за два града. Рекламира се като място с перфектен климат в Джохор Бахру. От друга страна, когато Мариел Дескалсота от Insider посети града на стойност 100 милиарда долара миналата година, тя не намери точно утопия.

„Видях признаци на развитие навсякъде“, написа тя за Insider, отбелязвайки луксозните апартаменти и курорти. „Това, което не видях, бяха признаци на живот.“

Какво е Forest City?

Маркетиран като рай на Земята, той е изграден върху четири създадени от човека острова, според уебсайта на проекта. Снимките показват тучна зеленина, смесена равномерно със сгради и девствени плажове.

Insider съобщава, че 700 000 души е трябвало да живеят във Форест Сити, който включва близо 4300 акра и се развива повече от шест години. Градостроителите казаха, че 20 000 жилищни единици са били продадени по време на посещението на Insider.

Но Дескалсота написа, че само няколко хиляди души са живели там по време на нейния престой.

„Надзърнах през прозорците и видях картонени кутии и подпорни мебели“, написа тя за Insider за една търговска зона.

Къде е раят?

Статията на Insider описва басейн пълен с обезцветена вода и плаж със знак, предупреждаващ хората да не плуват в океана.

Най-оживеното място беше безмитен магазин, където Дескалсота каза, че хората купуват алкохол и цигари.

Не звучи като утопията, описана в едно от последните новини на града — от декември 2022 г. —  когато разработчиците спечелиха награда за екологично и устойчиво строителство.

Дескалсота разговаря с Малайзийския технологичен университет професорът по недвижими имоти Мухамад Наджиб Разали, който обясни проста причина защо хората не се тълпят в рая.

„Апартаментите са скъпи – те са недостъпни за местните“, каза той в доклада на Insider. Апартаментите могат да струват повече от милион долара.

Той добави, че Малайзия няма голяма история, когато става дума за развитие. А историите за град-призрак във Форест Сити плашат чужденците, каза той пред Insider.

Това не е точно Едем

Има и екологични опасения около Форест град. Много пясък (достатъчно за изграждане на острови) беше поставен в океана бързо.

„Въпреки технологичните иновации, използвани за възстановяване и изграждане, пясъкът, изхвърлен върху тинестото морско дъно, се нуждае от повече от [публикуваното] време да се установят“, пише ученият и изследовател Серина Рахман, според Descalsota. Пукнатини в някои от сградите и потъващи пътища са резултат от утаяване на пясък, каза тя.

Съобщава се също, че развитието е повлияло на местната риболовна индустрия. Рибарите отиват по-навътре в морето с малки лодки, за да ловят риба, съобщава Insider. Рекултивацията на земята за Forest City може да бъде фактор.

Разработчиците от своя страна казаха на Insider, че са следвали разпоредбите и са уважавали „опазването на околната среда“.

А градоустройствените не са били отказвайки се, поне по време на посещението на Дескалсота. Доклад на Future Southeast Asia от тази година продължава да го рекламира като град на бъдещето.

„Очакваме с нетърпение Forest City да процъфтява отново“, казаха проектантите пред Insider.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за седмични актуализации за най-готините иновации, подобряващи живота ни и спасяващи нашата планета.

Преглед коментари
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР