Доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България няма

...
Доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България няма
Коментари Харесай

Зарков: Доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България няма да има

Доклад по Механизма за съдействие и инспекция за България няма да има. Това увери пред Българска национална телевизия служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

По думите му този механизъм юридически не е преустановен и той продължава да съществува в правния мир, макар че по него няма отчети. " Всичко това основава едно комплициране както измежду българските жители, по този начин и в Европа ", разяснява той.

" Доклад ще има, само че това е годишният отчет, който се прави за всяка страна и за България има специфична глава, както за всички други. Този отчет ще отрази моментното положение. Създаде се комплициране, тъй като Механизмът за съдействие и инспекция, различен тип отчет, беше подложен на дневен ред от Нидерландия като мотив за прекъсването ни към Шенген и се сътвори това комплициране ", уточни още министърът.

 Европейската комисия не е отменила Механизма за съдействие и инспекция за България Европейската комисия не е отменила Механизма за съдействие и инспекция за България

Припомни, че през вчерашния ден (8 февруари) разговарял със заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова. Според него тя е оценила напъните на служебното държавно управление.

" Фактът, че подготвихме доста значими законопроекти, доста законопроекти, които са свързани и с транспониране на европейски наставления, и сме ги поставили като изискване за Плана за възобновяване. Тоест, тя оцени напъните на служебното държавно управление, разбирайки, че то може да стигне до един миг - представянето на тези законопроекти в Народното събрание ", добави правосъдният министър.

Зарков уточни, че отчетът по Механизма за съдействие и инспекция от 2019 година е приключил с това, че България е изпълнила всички рекомендации по този механизъм, като се изключи една - ставаше дума за отговорността на основния прокурор и че тази последна рекомендация ще бъде следена в новия водоравен механизъм, който се ползва за всички страни членки. Той се ползва за всички страни членки, само че за всяка има характерни условия. Нашите са до болежка познати, разяснява служебният министър.

Отбеляза, че 48-ото Народно заседание е приело пет значими законопроекта, само че доста не са били признати, измежду които законът за антикорупцията и този за механизма за следствие на основния прокурор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР