Доклад на Европейския съюз тази седмица ще каже, че Украйна

...
Доклад на Европейския съюз тази седмица ще каже, че Украйна
Коментари Харесай

Украйна отговаря на 2 от 7 условия за започване на преговори за членство в ЕС

Доклад на Европейския съюз тази седмица ще каже, че Украйна е изпълнила две от седем условия , с цел да стартира договаряния за участие , споделиха двама източника от Европейски Съюз, като в блока са подготвени да подчертаят напредъка, реализиран макар войната, провокирана от нашествието на Русия, оповестява " Ройтерс ".

В извънредно алегоричен ход Европейски Съюз даде на Украйна формален статут на претендент за участие преди година - четири месеца откакто Русия атакува страната на фона на напъните й за интеграция със Запада.

Но Европейски Съюз сложи седем условия - в това число за правосъдна промяна и ограничение на ендемичната корупция - за започване на договаряния за присъединение. Украйна прикани договарянията да стартират тази година.

Докладът на Европейската комисия е крайъгълен камък в този развой, който последователите на устрема на Украйна за бързо присъединение към Европейски Съюз се надяват да приключи с решение на 27-те страни-членки на блока през декември да стартират договарянията с Киев.

Двама високопоставени чиновници на Европейски Съюз, които бяха осведомени за отчета, който не беше оповестен, споделиха, че Украйна е изпълнила два от критериите до момента. Един от чиновниците сподели, че те са свързани със правосъдната промяна и медийното законодателство и добави, че акцентът в отчета е върху позитивните страни.

" Има прогрес. Докладът ще бъде умерено позитивен ", сподели индивидът, поискал анонимност. " Не става въпрос за разкрасяване на действителността, а за признание на напредъка, има известни антикорупционни случаи, които да назовем, да вземем за пример. "

През последните месеци Украйна преследва няколко случая на корупция на високо равнище, в това число задържането на ръководителя на Върховния съд по съмнение за рушвет от 2,7 милиона $.
 Европейски Съюз възнамерява до 72 милиарда евро за Украйна за идващите 4 години
Европейски Съюз възнамерява до 72 милиарда евро за Украйна за идващите 4 години

Целта е да се подтикват и други донори и частни вложители

Освен по-силните старания за битка с подкупите, други критерии включват промени в Конституционния съд на Украйна и правоприлагането , ограничения против прането на пари, както и закони за преодоляване на олигарсите и отбрана на правата на националните малцинства.

Трети източник, също чиновник на Европейски Съюз, осведомен с рекомендациите на блока към Украйна по отношение на върховенството на закона, добави: " Що се отнася до промените, чашата би била на половина цялостна, ние в никакъв случай не бихме възприели отрицателен звук към Украйна сега. Съдебните промени означиха прочут прогрес, макар че към момента има основни такива, които би трябвало да бъдат осъществени. Не всичко е приемливо. "

Служителят уточни, че Украйна е назначила нови ръководители на Специализираната антикорупционна прокуратура и Националното антикорупционно бюро , както се изисква, макар че нейният закон против олигархията от 2022 година беше счетен за непълен, наред с други.

Докладът - разгласен за междинна актуализация преди по-официална оценка през октомври - ще бъде изпратен на 27-те национални пратеници на Европейски Съюз в центъра на блока Брюксел в сряда, а по-късно на среща на министрите по европейските въпроси в Стокхолм в четвъртък.

27-те страни членки имат последната дума дали и по кое време да стартират договаряния за участие с Киев.

За да дава отговор на изискванията, Украйна ще би трябвало да приведе законите си в сходство с доста обширни стандарти на Европейски Съюз, вариращи от климата до труда. На процедура пътят на Украйна към участието ще отнеме години и малко на брой имат вяра, че страната може да се причисли, до момента в който е във война с Русия.

Съседите на Украйна от източния фланг на Европейски Съюз, Полша и балтийските страни, като цяло поддържат бързия път за Киев , до момента в който западните, по-стари държави-членки, в това число Франция, Германия и Холандия, са по-хладни към концепцията .
 Мелони: Европейски Съюз би трябвало да побърза и да пусне Украйна
Мелони: Европейски Съюз би трябвало да побърза и да пусне Украйна

Ускоряване присъединение е " най-умният метод да благодарим на украинците за това, което вършат "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР