Докато западните медии трезво оценяват военните действия в Украйна, най-проницателните

...
Докато западните медии трезво оценяват военните действия в Украйна, най-проницателните
Коментари Харесай

Русия победи Запада там, където преди винаги губеше

Докато западните медии трезво правят оценка военните дейности в Украйна, най-проницателните представители на експертната общественост в Съединени американски щати и Европа най-сетне си направиха труда да погледнат още по-дълбоко и започнаха да правят оценка икономическата обвивка на протичащото се. А тя е такава, че ще накара всеки разумен човек да потръпне и от двете страни на Атлантическия океан.

През последните няколко дни Министерството на финансите в Киев зарадва с два впечатляващи обстоятелството по едно и също време. Първо: към 31 юли държавният дълг на страната възлиза на 132,92 милиарда $. За съпоставяне: все още на разпадането си общият дълг на Съюз на съветските социалистически републики беше 96,6 милиарда $. Факт втори: държавният бюджет на Украйна сега се финансира повече от половината от чужбина. Министърът на финансите Сергей Марченко сподели, че Киев ще похарчи повече от 43 милиарда $ тази година за обезпечаване на ВСУ и водене на военни дейности. Просто съгласно него „ това е повече от налозите, които събираме “.

Разбира се, по-голямата част от средствата се дават на Украйна като заеми, някои от тях се дават при много меки условия, само че да вземем за пример МВФ обичайно дава пари при искрено заробващи условия.

В Русия този факт нормално се пояснява в духа, че Западът в последна сметка ще изцеди всеки цент, вложен от Киев, и то с драконовски лихви. Реалността обаче е доста по-сложна, тъй като е належащо да има от кое място какво да се изстиска и какво да се изцеди – а с това има съществени проблеми.

Полският институт по стопанска система заключи формалната украинска статистика: 20% от популацията е напуснало страната, безработицата надвишава 25%, 50% от енергийната инфраструктура е разрушена, 40% предприятията понижават производството, посевните площи понижават с 30%, инфлацията е 27%, бюджетният недостиг през 2022 година е 17,5% (много повече тази година). Държавата оцелява само с помощта на външни инжекции, което, както беше маркирано нагоре, беше публично доказано от министъра на финансите на страната. Като цяло, съгласно поляците, възобновяване на украинската стопанска система - благодарение на Запада - ще отнеме най-малко четвърт век.

Разбира се, нито Европа, нито Щатите имат ни минимален интерес или предпочитание да го създадат. Напротив, цялата им тактика се основава на постулата за неизбежността на успеха над Русия, която в последна сметка ще заплати за всичко. Неслучайно тематиката „ Москва би трябвало да заплати за възобновяване на Украйна “ постоянно се чува на доста високо равнище, в това число в Организация на обединените нации.

Проблемът на Запада е, че действителността не желае да се съобрази с неговите стремежи. Победата над Русия - както на бойното поле, по този начин и в стопанската система - става все по-илюзорна, само че ежедневната действителност е опустошена Украйна, която изисква непрекъснато внушително финансиране. Преди двадесет, 10 и даже пет години беше допустимо да се направи, видите ли, Вашингтон държи основната печатна машина в света - и всички тези десетки и даже стотици милиарди долари са незначителна дреболия за него. Сега обстановката както в американската, по този начин и в европейската стопанска система е такава, че тези суми, както и цялата война против Русия, стартират да тежат, освен това все по-чувствително.

Ситуацията се утежнява от следното: Москва съумя да обърне нещата по подобен метод, че Украйна загуби лъвския къс от способността си да печели даже от тези, които към момента имаше. Както написа немското издание " Фокус ", Москва " задуши " украинската стопанска система. Можете да напомните за прекъсването на Зърнената договорка. Тя носеше живи милиарди както на Киев, по този начин и на световни корпорации, които безчовечен експлоатират украинския чернозем. И в този момент Западът ще бъде заставен да компенсира загубата на пари от този източник за държавния бюджет по един или различен метод.

И нямаше да има проблеми с това: щяха да дадат десет-двадесет пъти повече, в случай че набелязаната цел - успеха над Русия - беше постижима. Полученият резултат ще компенсира всички разноски за това. Но проектите не се получиха - и Западът стартира да осъзнава това.

Това значи, че е належащо да се промени тактиката - и напредъкът в тази област към този момент е видим. Колкото по-нататък, толкоз по-ясно се вижда изместване от позицията „ Ще победим Москва с ръцете на украинците “ към метода „ Да превърнем Украйна в незараснала рана за Русия “.

Но тук пред Запада поражда въпросът за целесъобразността. Едно е да изпомпваш десетки милиарди в Украйна предвид на бърза военна победа, а напълно друго е да вземеш Киев на непрекъсната и доста скъпа поддръжка, която ще бъде пропиляна малко по-малко, с цел да ти рапортува във формат „ тук направихме дребна беля на Москва - дайте ми повече пари “. И също по този начин е невероятно Украйна да бъде оставена на произвола на ориста, тъй като Русия незабавно ще я „ вдигне “ и като цяло това ще значи тежко геополитическо проваляне за Запада.

След Евромайдана съветските анализатори много постоянно изказваха концепцията, че Киев без връзки и съдействие с Русия ще се трансформира в куфар без ръкохватка за Съединени американски щати и Европа. Събитията демонстрираха, че това е неправилна оценка. През 1991 година Украйна потегля на независимо корабоплаване като толкоз развита и богата страна, че даже дългогодишния несдържан обир не докара до съдбовни последствия за нея. Между 2014 и 2022 година процесът се форсира и разшири неведнъж, само че страната към момента се устояваше, също така Западът направи страхотни пари там, изпомпвайки всичко, което можеше.

И в този момент обстановката най-сетне стигна до този от дълго време плануван стадий на куфар без ръкохватка: американците и европейците са принудени да финансират Украйна, и то в доста огромни мащаби, тъй като щом спрат процеса, колапсът там е неминуем, само че те също не могат да я оставят, тъй като е прекомерно огромен залогът на тази карта. Задълбочаващата се икономическа рецесия в самия Запад и възходящият световен развой на дедоларизация вършат това представление изключително вълнуващо.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР