Докато за българите турските стоки са на изгодни цени, то

...
Докато за българите турските стоки са на изгодни цени, то
Коментари Харесай

Собственик на магазин в Одрин: Българите идват при нас, защото им е евтино, но за нас цените са скъпи

Докато за българите турските артикули са на преференциални цени, то за самите турци цените са солени. 

Отиващата си 2022 година ще се запомни с всеобщите пътувания на българските жители в Турция и по-специално в пограничните градове Одрин, Къркларели и Текирдаг, с цел да пазарят, предава Българска телеграфна агенция.

През август т.г. с декрет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на българските жители се даде право да посещават Турция единствено с персонални карти, което още повече усили туристическия и шопинг потока. На фона на високия курс на непознатите валути в Турция поради на пагубния спад на турската лира, българите като клиенти станаха избавителен пояс за развиването на търговията и стопанската система на пограничните градове.

Според едно изследване на търсенията на потребителите в Google, най-вече от българите са търсили за Турция през 2022 година отговор на въпроса " Колко турски лири коства един грам злато? “. На второ място по активност са търсенията на въпроса " Какъв е курсът на турската лира през днешния ден? “. 

Търговците в околните до България Одрин, Кешан и Къркларели чакат засилен поток от българи за извършване на покупки особено за коледните празници.

Йомер Бичер, притежател на магазин за ядки, споделя: " Българите купуват ядките с килограми. Нашите хора не могат да купят в такива количества, тъй като при тези стопански условия за нас са невероятно скъпи. Но за българите цените са преференциални. Естествено, че ние сме доста удовлетворени от тях “.

Хотелите и заведенията за хранене в Одрин също се приготвят за новогодишните празници. Голяма част от резервациите за посрещане на Новата година са направени от българи.

По думите на мениджъра Юсуф Йениюрт, стратегиите за посрещане на Новата година са съобразени с усета и ползите на клиентите от България и прилежащите страни. В някои от тях ще гостуват музиканти и реализатори от България.

По данни на търговско-промишлената палата в Одрин през уикендите по към 20 хиляди български жители посещават града.

Очаква се до края на тази година броят им да доближи към 3 милиона.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР