Докато в някои европейски страни тестовете за COVID-19 са безплатни,

...
Докато в някои европейски страни тестовете за COVID-19 са безплатни,
Коментари Харесай

Какви са цените на тестовете за COVID-19 в различните европейски страни?

Докато в някои европейски страни тестванията за COVID-19 са безвъзмездни, в други жителите си ги заплащат. След като Франция се причисли към Германия, въвеждайки такса за тестванията за да усили броя на имунизациите, Агенция Франс Прес направи разбор на цените на тестванията в цяла Европа.

Засега в Дания и Австрия тестванията са безвъзмездни за всички.

В Ирландия, Швеция и Нидерландия тестванията са безвъзмездни, като се изключи тези, нужни за пътешестване. Например, хората, които пътуват отвън Нидерландия, би трябвало да отделят от 34 до 45 евро за антигенен тест и от 74 до 100 евро за PCR тест. В Швеция пък разноските за антигенни проби са сред 30 и 70 евро, а за PCR проби - сред 150 и 200 евро.
 Програмата за безплатните антигенни проби бе спряна без пояснения след единствено 9 дни Програмата за безплатните антигенни проби бе спряна без пояснения след единствено 9 дни
Сдружение на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение „ Бъдеще за туризма ” (СТТА ОБТ) сигнализира, че районните...

Във Франция и Германия до тази седмица хората можеха да си вършат безвъзмездни проби, като ограничаването беше един на седмица. От понеделник обаче антигенните проби към този момент костват сред 12 и 15 евро в Германия, а PCR тестванията - сред 60 и 120 евро. Те към момента ще са безвъзмездни за деца под 12 години, за хора, които не могат да бъдат имунизирани по медицински аргументи, и за тези, които се нуждаят от тест, с цел да бъдат освободени от карантина, откакто са прекарали Коронавирус. Тийнейджърите и бременните дами също имат право на безвъзмездни проби, само че до края на годината.

Във Франция от през днешния ден тестванията към този момент не са безвъзмездни. Въпреки това разноските за тях ще бъдат възстановявани, в случай че са направени по медицински аргументи. Те ще са безвъзмездни и за малолетните. Неваксинираните възрастни ще би трябвало да заплащат към 44 евро за PCR тест и 25 евро за антигенен тест.

Безплатните проби в Гърция завършиха в средата на септември в опит да се форсира имунизирането. Цената на бързите проби е избрана на 10 евро. Учениците от началните и междинните учебни заведения имат право на безвъзмездни комплекти за самотестване.

PCR тестванията от Националната здравна работа във Англия са безвъзмездни за хора със признаци, за тези, които са имали позитивен резултат от антигенен тест или са били в контакт с човек, който е притежател на вируса. Антигенните проби в страната са безвъзмездни в аптеките и тестовите центрове, а също по този начин е допустимо да бъдат доставени гратис по пощальон. За тези, които не дават отговор на изискванията, цената на тестванията в аптеките е понижена на 79 лири (93 евро) в съпоставяне със 120 лири през декември 2020 година Високата цена на тестванията провокира всеобщ яд в страната и в края на август държавното управление притисна доставчиците на проби.
 Виена понижава валидността на COVID-тестовете Виена понижава валидността на COVID-тестовете
Кметът на Виена - Михаел Лудвиг, заяви, че от 1 септември ще бъде съкратена валидността на тестванията за Коронавирус. Така към този момент бързите анти...

В Италия като се изключи някои центрове на Червения кръст, където тестванията са безвъзмездни, на всички останали места антигенните проби костват сред 15 и 50 евро, а PCR тестванията - до 100 евро. Право на безвъзмездни проби имат единствено хората, които по здравословни аргументи са освободени от ваксина.

В Хърватия и Испания  PCR тестванията са безвъзмездни при показване на здравна рецепта. Без рецепта PCR тестванията в Хърватия костват от 52 до 93 евро и от 13 до 27 евро за антигенен тест. В Испания един PCR тест коства от 60 до 180 евро и от 25 до 50 евро за антигенен тест. 

В Белгия за хората, които имат признаци, тестванията са безвъзмездни в тестовите центрове. В противоположен случай цените са относително високи - 41 евро за PCR проби и 27 евро за антигенни проби, закупени в аптеките. Цените обаче могат да паднат до 1 евро за проби, които се вършат за контактни случаи.

Във Финландия безвъзмездни проби се дават от публичната здравна работа на хора, които считат, че може да са инфектирани. За чужденци и пътуващи обаче тестванията костват сред 120 и 200 евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР