Докато в България в неделя се водеха спорове за мястото

...
Докато в България в неделя се водеха спорове за мястото
Коментари Харесай

Докато България спори за машините: Оман проведе първите изцяло дистанционни онлайн избори

Докато в България в неделя се водеха разногласия за мястото на машинното гласоподаване в изборния развой, Оман  проведе първите напълно отдалечени онлайн избори. Избирателите гласоподаваха само по електронен път чрез биометрични документи за идентичност. 

 

До анулацията на машинния избор се стигна след скандал със снимане на хеш кода

 

Жителите на Оман избираха своите представители за десетия мандат на Консултативния съвет, прочут също като Маджлис Ал-Шура. В конкуренцията се включиха общо 843 претенденти, измежду които 32 дами. Те се състезаваха за 90 свободни места, а право на глас онлайн имаха общо 753 690 оманци.

За първи път в арабския свят се организираха избори, основани напълно на мобилно приложение . Гласоподавателите избираха своите представители посредством Antakhib с задействан AI. За първи път и гласоподаватели, пребиваващи отвън Оман, получиха позволение да вземат участие в изборите отдалечено, като над 13 800 души са се възползвали от опцията да гласоподават.

 

На изборите, извършени съвсем напълно с машини, процентът на невалидните бюлетини беше минимален

 

Как става гласуването?

Процесът на онлайн гласоподаване е оптимално улеснен. След инсталиране на приложението на персоналния си мобилен телефон и регистрация, искащият да гласоподава сканира биометричните си данни и разрешава чипът на персоналната карта да бъде прочетен от приложението.

Британското държавно управление възнамерява последователно да ограничи опцията за пътешестване с персонални карти

Част от процеса е и снимането на селфи на гласуващия, с което да удостовери при потребност самоличността си. Целият развой лишава по-малко от една минута, а вотът на гласоподавателите не може да бъде обвързван с тяхната идентичност. Това конкретизиране е значимо, поради доста подозрения, свързани с опцията властта да наблюдава по какъв начин са дали своят вот хората.

Член на медийния екип от Министерството на вътрешните работи госпожа Сумая Албалуши удостовери за bTV, че приложението се характеризира с елементарен и елементарен потребителски интерфейс и високо равнище на сигурност, употребявайки най-новото криптиране, което прави гласуването несъмнено и транспарантно.

Биометричното заплащане ще бъде изцяло безконтактно

Пилотно, създаването за напълно онлайн гласоподаване, е тествана на общинските избори в Оман през 2022 година, когато основаната в Швейцария компания Tech5 в партньорство с английската Uqudo, създадоха системата за инспекция на самоличността на гласоподавателите, която става основа и на извършените напълно отдалечено парламентарни избори в Оман. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР