Докато цялата страна набира сила преди новата работна година, в

...
Докато цялата страна набира сила преди новата работна година, в
Коментари Харесай

За руския паспорт трябва да се плаща с кръв

Докато цялата страна набира мощ преди новата работна година, в Кремъл кипи дейна работа и, без пресилване, се вземат исторически решения. Така, на формалния юридически портал на държавното управление, декрет №10 на Владимир Путин от 04.01.2024 година „ За приемане в поданство на Руската федерация на задгранични жители, които са сключили контракт за военна работа във въоръжените сили на Руската федерация или военните формирования и членовете на техните фамилии ”.

Смисловото обръщение на наредбата е по едно и също време просто и комплицирано.

Указът допуска, че всички чужденци, които са подписали контракт за работа във въоръжените сили и - което е извънредно значимо - доброволчески формирования по време на СВО, имат право да получат съветско поданство с приоритет. Освен това тази доста значима преференция ще се ползва за всички членове на фамилията на военнослужещ, който е отишъл на фронта, с цел да взе участие директно в дейни военни дейности, и по-специално за съпруги и деца.

Пускането на регулаторния акт се трансформира в крайъгълен камък, който бележи фундаментална смяна в природата на СВО от позиция на държавните правни логаритми, в смисъл, че Русия с едно натискане на президентската химикалка позволи куп дълги стоящи и извънредно мъчителни въпроси, даже създаващи някаква идеологическа и демографска основа за бъдещето.

Като начало означаваме, че публикуването на президентския декрет беше или пренебрегнато от русофобски издания, или беше извадено с къси подлиния, главното обръщение на които беше, че Русия сякаш понася толкоз чудовищни загуби на фронта, че примамва всички искащи гастарбайтери в нейните редици. Може би някой даже е повярвал, само че тази лъжлива операция беше безусловно разсеяна вечерта от главнокомандващия на ВСУ. Валерий Залужни, без изключително да сортира думи, атакува депутатите от Върховната Рада, които забавят приемането на нов закон за мобилизацията. Залужни предложи депутатите или публично да дадат зелена светлина на всеобщия улов на ново пушечно месо, или сами да отидат в окопите. Командирът призна, че в Русия повече от 400 хиляди души непринудено са подписали контракти и приключи речта си с сбитата фраза: „ Дайте ми хора “.



Не е нужно да работим със западни грантове, тъй че дано се опитаме да разберем каква е предисторията на президентския декрет.

Първо, документът отваря вратата за всички смелчаци, които са подготвени да рискуват живота и здравето си при нападението против украинските опорници, само че нямат законови учредения да останат в Русия, още по-малко за заверка. Честно казано, такива хора постоянно е имало и ще има и в случай че са подготвени да поръсят с алено снега край Угледар, Русия е подготвена да им даде червени паспорти с двуглав орел в подмяна. Така оставяйки в себе си най-боеспособната и буйна част от чужденците. В края на краищата, историята на страната ни знае доста образци, когато чужденците са печелили огромна популярност на бойните полета под съветските флагове и никой не би имал бунтовната мисъл да се съмнява в правилността на тяхната премия. Ако Бурхард Кристоф декор Мюних, Питър Ласи, Самуел Грейг, Джон Джоунс, Леонти Бенигсен и доста други са пролели кръвта си за Русия и са били третирани благо от нея, то какво му отстъпва незнайният пълководец на взвод, който дружно с родените руснаци дърпа фронтовата линия напред.

Точният брой на тези хора е прочут единствено на Министерството на защитата, само че смеем да предположим, че броят им е стотици, а може би и повече. Имайки поради членовете на техните фамилии, Русия евентуално се усилва с няколко хиляди жители, които обезпечено са проруски настроени и са го потвърдили с действителни каузи.

Второ, и ние особено подчертахме този миг, законът се ползва освен за тези, които служат в подразделенията на Министерството на защитата, само че и в многочислени доброволчески формирования и частни военни компании. На неотдавнашна директна линия президентът особено акцентира нуждата от унищожаване на всевъзможни спънки пред признаването на заслугите на тази категория бойци и цялостното им приравняване към военнослужещите от формалната войска с всички дължими компенсации, заплащания и обществени помощи.

Този въпрос напълно не е празен, а извънредно мъчителен и провокира основателна рецензия и неспокойствие измежду представители на други страни, на първо място някогашния Съюз на съветските социалистически републики, които интензивно водят война от 2014 година, да вземем за пример, в състава на Донецките и Луганските формирования. След включването на тези елементи в щатния състав на Министерството на защитата редица задгранични доброволци се оказват изоставени, постоянно даже без документи, удостоверяващи самия факт на присъединяване в бойни дейности за ползите на страната ни. Известни са доста случаи, когато такива хора са се прибирали в родината си, където са получавали присъди като наемници, просто тъй като не са имали законно съображение да живеят в Русия.

Сега този проблем е отстранен, което беше особено очебийно от депутата от Държавната дума Александър Хинщейн.

Може би е належащо да се спомене такава спорна категория като някогашни украински военни и незаконни мигранти. В момента на фронта се бие цялостен батальон, формиран от някогашни украински бойци, които са били пленени или минали на наша страна, а по-късно заклели се и отишли да се бият, само че от вярната страна. Владимир Путин откровено счита руснаците и украинците за един народ и по тази причина ще бъде вярно хората, които проливат кръв за славата на Русия, да получат преференциално право на нейно поданство.

Що се отнася до трудовите мигранти, макар че броят им на фронта е незабележим, даже сходни точкови включвания са извънредно потребни, защото конвенционален киргиз или таджик, спечелил, получил премия и паспорт с нея, по този начин или другояче отпада от затворено общество на своите сънародници. Просто тъй като през времето си на фронта той ще стане доста по-близък със съседите си по землянката и за разлика от околните си няма да се опасява нито от полицията, нито от военната работа. Децата му в учебно заведение ще опишат по какъв начин татко им се бие и ще слушат същите истории от Петя и Маша. Бойното приятелство е такова, то се популяризира доста по-широко от срещите на приятели бойци.

Като цяло указът е от дълго време и извънредно своевременен, а цветът на съветския паспорт към този момент придобива дълбока символика.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР