Докато светът трескаво внедрява 5G мрежи, инженерните екипи работят усилено

...
Докато светът трескаво внедрява 5G мрежи, инженерните екипи работят усилено
Коментари Харесай

Японци разработиха първия усилвател на 100GHz сигнал за 6G мрежите


Докато светът трескаво внедрява 5G мрежи, инженерните екипи работят интензивно по схемите за 6G
(снимка: CC0 Public Domain)

Японският телеком NTT създаде първия в света усилвател на сигнал в честотната лента 100 GHz. Чипът е предопределен за работа в мобилни мрежи от шесто потомство (6G), както и в мрежи със собственате технология на компанията – Innovative Optical and Wireless Network (IOWN).

5G мрежите, които се внедряват интензивно през днешния ден, работят в честотната лента от 24 GHz до 40 GHz. Очаква се по-бързите и по-ефективни 6G мрежи да работят на още по-високи честоти – от 100 GHz до 1 THz. При планиране на 6G инфраструктура би трябвало да се вземат поради някои характерности на високочестотните сигнали.

Колкото по-висока е честотата на сигнала, толкоз повече той отслабва, до момента в който се популяризира. Друг проблем е изкривяването, породено от нелинейните характерности на самото съоръжение – с увеличение на честотата обичайните усилватели губят успеваемост, отбелязва All About Circuits.
още по темата
Инженерите на NTT настояват, че са преодолели и двата казуса с създадения от тях нов усилвател на високочестотен сигнал. За задачата японските експерти употребяват композиция от два съставния елемент: хетеропреходен биполярен транзистор и функционалност за блокиране на непрекъснатия ток.

Хетеропреходният биполярен транзистор е основан на индиев фосфид (InP) – полупроводник от група III-V, който поддържа работа при високи честоти и обезпечава постоянна стойност на напрежението, т.е. обезпечава задоволително равномерна „ честотна характерност ” на системата, при която индикаторите на сигнала зависят минимално от неговите честоти.

Функцията за блокиране на непрекъснатия ток отстрани DC съставния елемент, включена в сигнала, и по този начин предотвратява спирания и неизправности при свързване на съставни елементи с разнообразни работни напрежения.

Размерите на новия усилвателен чип са единствено 1х1 мм, а самото устройство е с размери 11,8х10х4,3 мм. Според разработчика, чипът сполучливо усилва ултрашироколентовия сигнал с модулация PAM-4 и скорост 112 Gbaud. NTT ще внедри изобретението в съставни елементи за създаване на 6G и IOWN мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР