Докато сме се занимавали с подготовки за празниците през декември,

...
Докато сме се занимавали с подготовки за празниците през декември,
Коментари Харесай

Как метеорит е избухнал в земната атмосфера през декември 2018г. и разбираме чак сега

Докато сме се занимавали с подготовки за празниците през декември, парче канара е летяло към Земята и на 18 декември е избухнало в атмосферата. Взривът е освободил 10 пъти по-голяма сила от бомбата над Хирошима. И сме го пропуснали.

Това е най-големият гърмеж на астероид след оня над Челябинск, който раздруса съветската област през 2013г, ранявайки стотици. Но са го видели единствено морските лъвове и сюрпризираните китове, защото се е случил над Берингово море.

Американски военни спътници са уловили детонацията предходната година и са препратили данните на НАСА. Разбираме за това чак в този момент, тъй като доктор Кели Фаст, началник на програмата за наблюдаване на близколетящи до Земята обекти на НАСА, показа за астероида пред медиите в Хюстън на 18 март.

Какво се е случило?

Метеоритът с ширина няколко метра, е навлязъл в земната атмосфера със скорост 32км/с под остра траектория от 7 градуса. Случило се е в 23:50ч (координирано универсално време), на 25.6км от повърхността на планетата, преди триенето на атмосферата да го взриви с мощ 173 килотона.

За съпоставяне, атомната бомба Малчугана, пусната над Хирошима на 6 август 1945г. е освободила сила от 15 килотона, а Дебелакът над Нагазаки – 20 килотона.

Според Питър Браун, специалист по метеоритите и професор от Онтарио, Канада, който първи мери астероида по данни на инфразвукови наблюдателни станции по света, скалата е била необятна 10м и е тежала 1400 тона.

Тези инфразвукови станции са пуснати в употреба по време на Студената война, с цел да засичат нуклеарни детонации, като улавят нискочестотни звукови талази, недоловими от индивида. За да се открие източника и местоположението на детонацията е належащо да се комбинират данните от голям брой станции, което изяснява за какво чак в този момент разбираме за огнената топка.

Какво значи това за нас?

Всъщност нищо изключително. Земята постоянно е бомбардирана от галактически скали. По няколко пъти в годината следим метеоритен дъжд. 75% от площта на Земята е вода, тъй че доста от метеоритите изгарят над океаните или се разрушават в тях, без това да влиза в новините. Вярно е, че Русия е честа цел, само че въпреки всичко това е най-голямата страна в света, тъй че не е изненада.

Линдли Джонсън от НАСА споделя пред BBC News, че астероид с такива размери навлиза в Земната атмосфера два до три пъти на 100 години. Този астероид е бил едвам 40% от размерите на оня от Челябинск, който за малко заслепи Слънцето. За благополучие имаме доста хора, които наблюдават метеорити за евентуален конфликт и измислят разновидности за отклоняването им.

Засега няма записи от последния астероид. Минал е обаче близо до маршрута на комерсиални самолети, тъй че учените ревизират авиолиниите за евентуални очевидци.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР