Докато скелетът ни дава възможност да стоим изправени, то всички

...
Докато скелетът ни дава възможност да стоим изправени, то всички
Коментари Харесай

Топ храни за здрави стави…

Докато скелетът ни дава опция да стоим изправени, то всички стави в тялото ни оказват помощ да се движим и да сме гъвкави. Едно от неприятните чувства е сковаността. Тя води до неприятното чувство за малоценност, в следствие невъзможността да изпълняваме рутинни и обикновени действия като навеждане, нанагорнище по стълби, клякане и изправяне. В сезоните с по-висока мокрота и леден въздух, както и застояване на едно място, чувството за вдървеност в ставите доста се усилва.
 
Храни за здраве и при болести
В медиите се обръща прекалено много внимание на храненето. Смята се, че съвсем всички болести се лекуват с избрана диета. Полезните свойства се приписват на всеки артикул, като сякаш оказват помощ за поддържане на здравето на избрани органи. В някои обстановки, диетата е в действителност нужна, ето за какво избрахме да се спрем на топ ранглиста с храни за здрави стави:
 
Полезни храни за здрави стави
Така да вземем за пример, някои болести наложително изискват диета и верен режим на хранене. Така, при бъбречни болести, се предлага понижен банкет сол и течности. При киселини или пептична язва не би трябвало да се ядат пикантни и кисели храни. В случай на продължителен панкреатит има възбрана за мазни храни. Но при ставни болести диета не се предписва.
Няма такива комбинации от артикули, които биха се избавили от артроза или артрит или най-малко доста да понижат признаците на тези болести. Въпреки това, направихме някои изследвания и се оказа, че има някои артикули съдържащи субстанции, нужни за естественото действие на опорно-двигателния уред. Включването им в диетата не подсигурява попречване на ставни болести, нито даже тяхното изцеление, само че е отлична предварителна защита, с цел да не се стига до болести.
 
Тази храна е потребна за ставите
Желе от месо
При варене на по-мазни меса се отделя желе. То съдържа глюкозамин и хондроитин. Тези субстанции се усвояват от съединителната тъкан на животните по време на приготвянето на продукта и усъвършенстват състава на синовиалната течност. При банкет, през целия живот теоретично е допустимо, въпреки и на практика да не е потвърдено, да се понижи рискът от артроза. Съставът на хондроитинът не е огромен в желето, за разлика от редица медикаменти и хранителни добавки. И въпреки всичко е потребен за ставите, въпреки и, че малко хора ще са склонни да ядат желе всеки ден за цялостен живот.
Желатин
Съставката употребена в кулинарията и основно в сладкарството, съдържа хидролизиран колаген. Именно той придава на ястия и торти присъщата желатинова консистенция. Подобно на аспика, желето облагодетелства ставите единствено когато се употребява всекидневно в огромни количества. Онези, които не са подготвени да създадат такива жертви, могат да помислят за една чаена лъжичка желатин дневно.
Сирене
То е източник на калций, като всички други млечни артикули. Калцият укрепва костите и в случай че те са мощни, това въздейства удобно на положението на опорно-двигателния уред като цяло.
Черният дроб
Той е източник на съвсем всички витамини и минерали. В него се отсрочва голямо количество разнообразни потребни за здравето на индивида субстанции. Редовната консумация на черния дроб предотвратява хиповитаминозата, която е нездравословна освен за ставите, само че и за други органи.
Червен пипер
Има противовъзпалителен резултат. Този резултат е доста по-слаб от този на противовъзпалителните медикаменти. При постоянната консумация на черен пипер в храната ще се понижи хроничната болежка в ставите с артроза.
Мазна риба
Той е източник на витамин D и омега-3 полиненаситени мастни киселини. Витамин D обезпечава добра минерализация на костите. Подобрява усвояването на калция. Силните кости понижават натоварването на ставите, до момента в който хиповитаминозата D води до рахит, нараснала трошливост на костната тъкан (остеопороза) или омекотяването им (остеомалация).
Зеленчуци и плодове
Те съдържат огромно количество фибри и имат ниско наличие на калории. Колкото повече зеленчуци и плодове ядете, толкоз по-малко други, по-висококалорични храни ще запълват стомаха ви. Съответно тази група артикули оказва помощ за поддържане на обикновено телесно тегло. Човек с обикновено тегло има три пъти по-малка възможност да развие остеоартроза.
С изброените храни, в действителност може да получите някаква изгода. Тук е значимо да се спомене, че диетата не лекува ставни болести. Ако има болежка, хрупкане, зачервяване, ограничение на подвижността, това допуска, че е прекомерно късно да се самолекувате. Задължително е да потърсите мнението на доктор и да се лекувате. В противоположен случай разрушаването на ставата ще напредне и това ще приключи с нуждата от ендопротезиране. Тези интервенции се правят доста постоянно - милиони пациенти имат изкуствени стави, поради унищожените от патологичния развой.
За да предпазите ставите от артроза, би трябвало да приемате медикаменти, съдържащи хондропротектори, да контролирате тежестта, да осигурявате сдържаност, само че да ограничите тежките физически натоварвания.
Когато патологичният развой е почнал се назначава артротерапия - инжекции на хиалуронова киселина и богата на тромбоцити плазма в ставата. Методът подтиква регенерацията на хиалиновия хрущял и омекотява триенето на ставните повърхности, като усъвършенства състава на синовиалната течност.
За да останат ставите в добра и еластична форма, нужни са храни и хранителни добавки с колаген. Само с непрекъсната грижа може да съхраните здравината им и да ги предпазите от болести!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР