Докато секторът на изкуствения интелект продължава да бележи безпрецедентни печалби

...
Докато секторът на изкуствения интелект продължава да бележи безпрецедентни печалби
Коментари Харесай

Току-що се случи най-голямата измама в историята на китайската фондова борса

Докато секторът на изкуствения разсъдък продължава да бележи невиждани облаги и да дава подтик на по-широкия пазар на акции, преди малко се случи друго значимо събитие в региона на финансите.

Гигантът в региона на недвижимите парцели Evergrande е изправен пред обвинявания от страна на китайското държавно управление за това, което може да се окаже най-голямата машинация в историята на финансите.

Китайското държавно управление твърди, че Evergrande и нейният създател Хуи Ка Ян са направили машинация в размер на 78 милиарда $. Твърди се, че те са завишили приходите си с тази зашеметяваща сума, преди да изпаднат в несъстоятелност по дълга си.

Тази машинация е най-голямата във финансовата история. Тя надминава други известни случаи като Enron, WorldCom, FTX и даже Понци схемата на Бърни Мадоф на стойност 68 милиарда $.

Едни от най-големите измами във финансовата история

Какво тъкмо се случи с Evergrande?

Evergrande е надълбоко затънала в рецесията с недвижимите парцели в Китай. С дълг от над 300 милиарда $, компанията е изправена пред сериозна обстановка. Назначени са ликвидатори, които да оценят финансовото положение на компанията и да проучат евентуалните благоприятни условия за преструктуриране.

Тези тактики включват изземване и продажба на активи за погасяване на задълженията. Въпреки това, китайското държавно управление се колебае дали да спре развиването на недвижимите парцели, опасявайки се от въздействието върху притежателите на жилища, които чакат обещаните им жилища. Проблемите на пазара на недвижими парцели са обилни, защото той способства за към 1/3 от китайската стопанска система.

От 2021 година насам, когато управляващите вкараха ограничавания на заемите за строителните бизнесмени на недвижими парцели, браншът е подложен на голям финансов напън. Това докара до многочислени неизпълнения по задължения.

Хуей Ка Ян, основен изпълнителен шеф на Evergrande ще поеме по-голямата част от виновността

През януари съдът в Хонконг разпореди ликвидацията на Evergrande. Китайската комисия за контролиране на скъпите бумаги (CSRC) значително упрекна Хуей, който преди този момент беше най-богатото физическо лице в Китай, потвърждавайки, че той е инструктирал чиновниците да завишат годишните резултати на Evergrande през 2019 година и 2020 година.

Освен това на Хуей е наложена санкция в размер на 6,5 млн. $. През септември предходната година Хуей попада под полицейско наблюдаване по време на следствие на съмнения за закононарушения.

Твърде рано е да се дефинира точното влияние на тази вест върху бранша на недвижимите парцели и фондовия пазар на Китай. Да не приказваме за това дали тези последствия ще намерят отражение в международен мащаб. Едно обаче е несъмнено: последствията от тази машинация няма да бъдат позитивни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР