Докато се подготвяме за новия нормален“ начин на живот и

...
Докато се подготвяме за новия нормален“ начин на живот и
Коментари Харесай

Двата типа лидери, от които се нуждаем повече от всякога

Докато се приготвяме за новия „ естествен “ метод на живот и работа, фирмите търсят постоянни водачи, които да могат да се ориентират добре в света след COVID-19.

Фактът обаче е, че несигурността към момента не е отпуснала хватката, с която държи нашето схващане. Макар че кривата на пандемията стартира да се изравнява, никой не знае какво ще се случи през идващите няколко месеца. Всичко опира до догатки и догадки.

Това, което знаем сигурно, обаче, е че положителни, устойчиви и положителни водачи ще продължат да показват своите качества и да преодоляват всяко предизвикателство, пред което ги изправя вируса.

В недалечното минало създателят на Microsoft Бил Гейтс приказва за метода, по които тези водачи реагират на тестванията. Той дефинира две съществени характерности на ефикасното водачество, които са от изключително значение и за изискванията по света, в които се намираме през днешния ден.

1. Добрите водачи не икономисват на чиновниците си неприятните вести

В книгата на Гейтс „ Business @ the Speed of Thought “, написана повече от 20 години преди някои от нас да си показа заплахата от миниатюрен незабележим зложелател, който да засегне животите на милиони хора по целия свят, създателят на Microsoft написа, че способността на компанията да реагира на непредвидени събития е добър знак за нейната ĸoнĸypeнтocпocoбнocт.

Гейтс поучава водачите да създадат нещо, което може да звучи контрапродуктивно – да търсят неприятни вести и да дават опцията на хората да реагират на тях. Според него водачите би трябвало да предизвикват чиновниците си да споделят както положителните, по този начин и неприятните вести.

Това звучи по-лесно, в сравнение с е в реалност, изключително в случай че компанията следва строги йерархични правила.

„ Промяната в корпоративната настройка, насърчаването на шерването на неприятни вести, би трябвало да пристигна от високите позиции “, написа Гейтс, като добавя, че положителните практики, като споделено водачество и достоверна връзка сред екипите, са от сериозно значение за триумфа на компанията. Това са и неща, от които имаме особена потребност в изискванията на пандемия.

2. Добрите водачи дават власт на другите

През годините, които Гейтс прекарва като изпълнитeлeн диpeĸтop нa Місrоѕоft, той не един път споделя едно нещо, което резонира надълбоко в груповата съвест на водачите от всяка точка на планетата: „ Когато гледаме напред към идващия век, водачите ще бъдат тези, които ще дават на другите власт и благоприятни условия за развиване. “

Сега, когато водачите по целия свят са принудени да се приспособят към новото обикновено виртуално съдействие, каквото и да сте мислили за тях преди пандемията, едно нещо важи в по-голяма мощ от по всяко време било - великите водачи се отличават от останалите с това, че поддържат чиновниците си още повече, когато времената са сложни. Те реагират интензивно на ежедневните провокации, пред които се изправят техните подчинени, вършат всичко по силите си, с цел да защитят чиновниците и бизнеса си и са съпричастни с потребностите и на хората.

...................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР