Докато се пазим да не се заразим с Ковид-19 и

...
Докато се пазим да не се заразим с Ковид-19 и
Коментари Харесай

Код здраве: Нонстоп пред екрана? Ето какво се случва с очите ни

Докато се пазим да не се заразим с Ковид-19 и прекарваме по-голямата, в случай че не и цялата част, от денонощието вкъщи, незабелязано започваме да се обездвижваме, да се застояваме повече през тв приемника, преносимия компютър и телефона. Мнозина споделят, че по време на хоумофиса даже правят повече работа. За сметка на това цялата връзка с сътрудници и клиенти минава през слушалката и екрана. Това има своята цена. За нея през днешния ден в „ Код здраве” Радина Василева беседва с офталмолога от Варна доктор Младена Радева.

Размазване на облика, парене, раздразнение, чувство за сухота и дискомфорт са най-честите недоволства, които споделят с нея пациентите на доктор Радева.

„ Голяма част от очните болести обаче протичат без издайници, които да ни насочат към даден проблем. Именно по тази причина не би трябвало да пропущаме профилактичен обзор при офталмолога си. Ако към този момент сме минали през подобен и се е открило, че имаме потребност от диоптрични стъкла или контактни лещи, само че не сме минали към тяхното обезпечаване, рискуваме да влошим качеството си на живот. Пренебрегването на диоптричната промяна измежду децата пък може до докара до затруднения - така наречен мързеливо око или до утежняване на прогресията на към този момент съществуващо късогледство”, споделя експертът.

От навлизането в пандемията и усилването на работата от у дома пациентите на доктор Радева стават от ден на ден. Трудност при фокусиране, размазване на облика, главоболие и при огромна част – определяне на т.нар компютърен зрителен синдром, са най-честите проблеми. И в случай че те могат да се решат посредством повече отмора и някои елементарни техники, то при втора група пациенти се открива, че имат потребност от очила или контактни лещи – проблем, който е излязал нескрито в този момент, въпреки и да е датирал от преди. При трети се открива потребността от повашаване на към този момент изписани диоптри.

Има няколко елементарни правила по отношение на разположението на екрана по отношение на светлината в стаята, дистанцията и ъгъла му по отношение на очите ни, разположението на стола, почивките, включването на така наречен изкуствени сълзи. Какво предлага доктор Радева, с цел да запазим зрението си - вижте във видеото.



Кой е днешният ни посетител в резюме:

Д-р Младена Радева е офталмолог, учител и докторант в катедрата по „ Очни заболявания и зрителни науки “ към Медицински университет – Варна. Завършва същия университет с отличие. От самото начало на следдипломното образование е част от екипа на Специализирана болница по очни заболявания за интензивно лекуване - Варна. Носител е на голям брой награди, измежду които „ Млад академик " на Българската Глаукомна Асоциация, приз „ Лекарите, на които имаме вяра ", както и „ Студент на годината " за 2014г. на Община Варна. През 2020 година придобива магистратура по Здравен мениджмънт и медико-социални грижи. Д-р Радева минава голям брой на практика курсове и специализации в Европа. Автор е на огромен брой изявления в интернационалните реферирани издания и взе участие в редица национални и международни конгреси и конгреси.

Ако тази тематика ви е била забавна, само че и потребна – абонирайте се за „ Код здраве “ в
iTunes
Spotify
Гугъл Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР