Докато САЩ се превръщат във все по-непредвидим световен играч при

...
Докато САЩ се превръщат във все по-непредвидим световен играч при
Коментари Харесай

Хаосът около Тръмп вдъхва живот на отношенията между ЕС и Китай

Докато Съединени американски щати се трансформират във все по-непредвидим международен състезател при ръководството на президента Доналд Тръмп, игнорирайки интернационалните съглашения и преобръщайки учредения на правила международен ред, Европейският съюз и Китай стават все по-големи съдружници в желанието си да запазят многостранния метод в решаването на световните въпроси, написа EUobserver.

Между Европейски Съюз и Китай обаче към момента има известно стеснение. Макар двата международни играча от ден на ден да се нуждаят един от различен, сред тях продължава да съществува нeдоверие.

Това се видя по време на конференция в понеделник в Европейския стопански и обществен комитет, отдадена на въпроса по какъв начин Европейски Съюз и Китай могат да работят дружно, с цел да реализиран избраните през 2015 година цели на Организация на обединените нации за стабилно развиване. Те са ориентирани против бедността и климатичните промени и обгръщат също въпроси като опазването на здравето, образованието, енергетиката, развиващия се свят и други.

След като Тръмп разгласи политиката си за " Америка преди всичко ", Китай стартира да се показва като бранител на многостранния метод и учредената на международни правила търговия.

Европейски Съюз насърчи Пекин да заеме централна роля в битката против протекционизма, само че настоя, че страната би трябвало да се реформира, с цел да бъде почтена по отношение на европейските вложители и търговци.

Китай е най-големият източник на вносни артикули за Европейски Съюз и вторият по величина пазар за европейския експорт. Търговията сред Европа и Китай възлиза на 1 милиард евро на ден.

По време на конференцията китайският дипломат в Европейски Съюз Джан Мин акцентира, че би трябвало да бъде непокътната многостранната система за търговия, която е отворена, свободна и недискриминационна и която се бори против протекционизма под всяка форма и под всевъзможен предлог. " Китай и Европейски Съюз имат взаимна отговорност в това отношение ", уточни посланикът.

Условия

Зам.-председателят на eврокомисията Юрки Катайнен се съгласи, че Европейски Съюз и Китай би трябвало да бъдат образец в отхвърлянето на едностранчивостта. Катайнен въпреки всичко настоя за потребността от " съблюдаване на демократични полезности вкъщи, на върховенството на закона ".

Китайският свръхкапацитет при стоманата и евтиният експорт станаха причина за новите американски мита, оповестени от Тръмп. Администрацията на Съединени американски щати не пожела да уреди въпроса дружно с европейските си сътрудници, вместо да вкарва едностранни наказателни ограничения.

Катайнен въпреки всичко уточни, че в " Китай към момента има доста бариери пред задграничните вложения " и страната неведнъж е обявявала, че ще ги отстрани. " Важно е тези промени да се проведат и това да бъде включено в амбициозно двустранно съглашение за вложения ", сподели още той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР