Докато Румен Радев беше от правилната страна на историята, всички

...
Докато Румен Радев беше от правилната страна на историята, всички
Коментари Харесай

Панчугов: Тактически въпрос е кога ще се появи президентската партия

„ Докато Румен Радев беше от вярната страна на историята, всички го подкрепяха. Сега, когато се трансформира в една не толкоз общоприета фигура, е комфортно за всички да бъдат негови врагове “, разяснява пред БНР политологът и академични учител Христо Панчугов.

Според политолога конфликтът Пеевски - Радев ще продължи до момента в който се появи партия на Румен Радев или до момента в който обществото привикне с Пеевски като ръководител на Движение за права и свободи.

По думите на Христо Панчугов е явно, че се приготвя политически план, обвързван с президента:

„ Тактически въпрос е по кое време ще се появи. Големият въпрос е, че това е следващата партия, която се пробва да се структурира към искрено нездравословни за обществения спор в България, само че и за настройките на българското общество настроения, които биват засилвани от самия президент “, сподели той.

Той очерта профил на гласоподавателите на една такава партия:

„ Това е електорат с носталгия към някогашния комунистически режим, хора, които са били подкрепящи Българска социалистическа партия и са отпаднали от тази поддръжка през последните години, както и хора, които в този момент поддържат „ Възраждане “.... Паразитира се върху настроенията, които не одобряват принадлежността на България към един съвременен, либерален свят, в който свободата и отбраната на човешкия живот са пиедестал на правенето на политика. Очевидно тук става дума за нещо друго “.

Панчугов посочи, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се вълнува повече от идната ротация и по какъв начин ще наподобява салдото на идващото ръководещо болшинство:

„ Отдавна е ясно, че ротацията няма да бъде просто подмяна на един министър-председател с различен, евентуално ще има много по-сериозна промяна в държавното управление. Това е обвързвано и с диалога за ролята на ГЕРБ в ръководството, който е за пред самата партия. Това е диалог, който минава доста по-лесно в конфликт с ПП-ДБ, в сравнение с в конфликт с президента. В този смисъл, да се води война на два фронта евентуално не се коства толкоз удачно за Борисов.... Разговорът за полезности постоянно става пленник на тези краткосрочни противодействия “, счита той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР