Докато психолозите съветват влюбените двойки как по-дълго да съхранят чувствата

...
Докато психолозите съветват влюбените двойки как по-дълго да съхранят чувствата
Коментари Харесай

Любов за цял живот? Да, съществува

Докато психолозите поучават влюбените двойки по какъв начин по-дълго да запазят възприятията си, невролозите потвърдиха пробно, че любовта за цялостен живот въпреки всичко съществува.

Изследователи от Нюйоркския университет са открили, че щастливите фамилни двойки изпитват и след доста години същия боязън, както и младите влюбени. Изводът бил изработен след опит с присъединяване на доброволци от двата пола, които декларирали, че са щастливи в брака. Някои от тях били женени към този момент от над 20 години.

Участниците следили фотоси на половинките си, на фамилни другари и на елементарни познати. При това учените проследявали интензивността на основния им мозък, записали данните и ги сравнили с тези от проби на млади влюбени.

Оказало се, че даже при двойките с най-дълъг фамилен стаж типът на обичаното лице провокира интензивност в същите мозъчни зони, както и у младежите, опиянени от бонбонено-букетния интервал на сантименталните връзки. По думите на един от ръководителите на изследването - Артър Арон, разглеждането на фотоси на обичания брачен партньор или брачна половинка освобождавало големи количества от хормона на любовта допамин.

Друго проучване на същия е потвърдило, че сантименталната обич и буйният секс постоянно се допълват взаимно, само че мозъкът ясно разграничава едното събитие от другото. Проучванията демонстрираха, че половата обич задейства лявото мозъчно полукълбо, а сантименталната - дясното.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР