Докато правителството на Доналд Тръмп се радва на новото споразумение

...
Докато правителството на Доналд Тръмп се радва на новото споразумение
Коментари Харесай

САЩ трябва да се готвят да сдържат Иран в Сирия

Докато държавното управление на Доналд Тръмп се радва на новото съглашение за заледяване на бойните дейности в Южна Сирия, режимът на президента Башар Асад и Иран се готвят за идната фаза от продължителната война, при която ще се опитат да завладеят останалата част от страната. Дали Иран ще успее зависи значително от това дали Съединени американски щати ще осъзнаят и противодействат на тази тактика.

Техеран изсипва хиляди бойци в новозавзетите територии и построява военни бази. Въпреки че подкрепяните от Съединени американски щати сили държат територии източно от река Ефрат в югоизточната част на Сирия, както и по границите с Израел и Йордания на югозапад, Иран сподели желанието си да помогне на Башар Асад да си върне цяла Сирия.

Иранският генерал-майор Касем Солеймани, командващ задграничните интервенции на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, неотдавна беше засечен в източния сирийски град Дейр аз Зур. Това сподели какъв брой значим приоритет за Иран е да поеме контрола над богатия на нефт непосредствен регион. Солеймани беше видян също покрай град Абу Камал, който се намира на границата, тъкмо против иракския град Каим, и е последният сектор от трасето по суша, което Иран се пробва да откри от Техеран до Бейрут.

Споразумението, подписано от президента Тръмп с Владимир Путин в Азия, беше показано като метод да се подсигурява, че освободените области на Сирия ще бъдат отвън контрола на Асад, и да се даде опция на задграничните бойци да изоставен. Руският външен министър Сергей Лавров обаче сподели, че

Москва не счита да упорства пред Иран да изведе войските си от Сирия.

Какво може да се направи тогава? Специална група от някогашни висши американски дипломати и военни предложиха по какъв начин Тръмп да попречи на Иран да получи надзор над останките от освободена Сирия и да извърши личното си заричане да възпре иранското въздействие в региона.

" Възможно най-неотложно Съединени американски щати би трябвало да основат действителни спънки пред устрема на Техеран към цялостна победа над режима на Асад в Сирия. Времето е от основно значение ", се споделя в отчет на вашингтонския Еврейски институт за национална сигурност на Америка.

Първо, Съединени американски щати би трябвало да огласят ясна политика в Сирия, която отстранява съмненията, че се готвят да се изтеглят в този момент, откакто халифатът на " Ислямска страна " рухна. Тази политика би трябвало недвусмислено да покаже, че американското военно наличие на място и по въздух ще се резервира, с цел да подсигурява, че " Ислямска страна " няма да надигне още веднъж глава и Асад няма да завземе още веднъж цялата страна, както и да обезпечи сигурност за процеса на възобновяване.

Фотогалерия: Освободената "столица " на "Ислямска страна " >

Второ, държавното управление на Тръмп би трябвало да усили съдействието си за сунитските общности, които имат шанса да живеят отвън ръководството на Асад, и да подкрепя подкрепяните от Съединени американски щати локални групировки да управляват скъпата територия в Югоизточна Сирия. Тази територия може да обезпечи на локалните общности стопански изгоди в този момент и средство за политически напън в бъдеще.

Трето, Съединени американски щати би трябвало да работят с районните съдружници, с цел да не се допусне Иран да трансферира оръжие и войски в Сирия. Това ще изисква възбрана на доставките по море и гаранции, че подкрепяните от Съединени американски щати сили управляват основни погранични градове в Сирия и Ирак. Тези стъпки могат

да парират иранската експанзия, без да се стига до въоръжен спор с Техеран.

" Трябва да попречим на Иран да сътвори полумесец на въздействие. Трябва да продължим да градим нашата коалиция със страни със подобен метод на мислене ", сподели съпредседателят на специфичната група, някогашният военачалник от Военновъздушни сили Чарлз Уолд.

Тръмп е прав, като акцентира, че при раздаването са му се паднали ужасни карти в Сирия. До сегашната обстановка там се стигна поради политиката на неуверена поддръжка на държавното управление на Обама към сирийските бунтовници и пожелателната дипломация, неподкрепена от напън. Тръмп обаче не трябва да повтаря грешките на Барак Обама. " Имаме опция да изиграем картите си по всевъзможен метод, в случай че сме задоволително умни да ги изиграем ", сподели другият съпредседател на специфичната група - някогашният американски дипломат в Турция Ерик Еделман.

В Съединени американски щати няма предпочитание за продължителна военна задача в Сирия, само че военните командири още помнят поуките от изтеглянето на американците от Ирак пред 2011 година Миналата седмица министърът на защитата Джим Матис даде обещание американските сили да останат, с цел да предотвратят поява на втора " Ислямска страна " и до момента в който политическият развой набере скорост, само че не сподели дали Америка ще парира иранската експанзия.

Американският интерес в региона на националната сигурност е явен. Продължителен ирански надзор в освободените от режима и " Ислямска страна " сирийски региони би довел до

още по-голяма неустойчивост, би подхранил екстремизма и удължил рецесията.

" Американската коалиция с партньорските сили на място бе ключът за разгрома на " Ислямска страна ", само че освобождението на сирийците от джихадистите, с цел да попаднат в ръцете на Иран, единствено ще продължи радикализацията в страната ", съобщи Муаз Мустафа, изпълнителен шеф на организацията " Сирийска специфична група за незабавни дейности ".

Постоянно ни се споделя, че няма военно решение на сирийската рецесия, което е по този начин. Вярно е обаче също, че не е допустимо дипломатическо решение, до момента в който Иран и Асад не престават да се стремят към военна победа и да се измъкват безнаказано.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1240)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР