Докато правата на българите не бъдат гарантирани в РС Македония,

...
Докато правата на българите не бъдат гарантирани в РС Македония,
Коментари Харесай

Бойко Ноев: София ще бъде скептична към Скопие, докато не бъдат гарантирани правата на българите

Докато правата на българите не бъдат обезпечени в районен съд Македония, София ще бъде скептична за започването на договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз. Решаването на проблемите на българите, тяхната недискриминация са централен въпрос, който Скопие би трябвало да реши, в случай че желае да стане член на европейското семейство, сподели в изявление за БГНЕС Бойко Ноев , посланик от кариерата и два пъти министър на защитата /1994-1995 и 1999-2001 г./.

“Внимателно проследявам формалните позиции на България, изказани както от президента Румен Радев, по този начин и от премиера Стефан Янев и външния министър Светлан Стоев. Външният министър в никакъв случай не е приказвал за признание на българско малцинство в районен съд Македония, както настояват някои. Няма подобен термин и не е вероятен. Това, което външният министър е споделил на конференцията предишния петък, безусловно е, че българите в РСМ би трябвало да бъдат третирани равноправно наред с всички останали народности или елементи от нации, както те са дефинирани в Конституцията и законите на РСМ “, сподели Бойко Ноев.

Той уточни, че правата и недискриминацията на македонските българи е основен въпрос в позицията на София. Според него точно

“Досега тя не беше изказвана толкоз изрично и мощно, само че моето очакване е тези въпроси да заемат все по-централно място в българската позиция. Дошло е времето, когато ние би трябвало да заговорим на явен глас за сърцевината на казуса на взаимоотношенията ни с РСМ. Дебългаризацията, която там тече в продължение на 75 години, не е преставала и през последните 30 години. Това са 30 години, през които България беше единствената страна, която до момента в който безусловно късаше от залъка си, с цел да помогне на своите братя от районен съд Македония в най-трудните им моменти. През това време някои български политици разрешиха да бъда приспани с лъжливи обещания за непосредственост и съгласие. Докато неизбежно се стигна до часа на истината, до един катарзис, който сложи нещата на верните им места “, уточни Ноев.

Той означи, че политиката на дебългаризация освен не е била прекъсната и забавена, само че траяла по същия метод, както и преди.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР