Докато Пантон избра класическото синьо (19-4052) за цвят на 2020

...
Докато Пантон избра класическото синьо (19-4052) за цвят на 2020
Коментари Харесай

Пиер Солаж: Черното все още е единственият цвят за мен!

Докато " Пантон " избра класическото синьо (19-4052) за цвят на 2020 година, защото той е елегантен със своята семплост и " се възприема като цвят на спокойствието и внушава мир и покой в човешката душа ",  огромният френски художник повече от 70 години твори най-вече в. Въпреки че сега е на съвсем 100 години  и рисуването към този момент му лишава много от силата, той не стопира да го прави съвсем всеки ден.

Солаж  предпочита " простотата " в устрема си да сътвори задълбочена творба, употребявайки допустимо минимум цвят. От най-ранните си години работи извънредно единствено с  цвят, само че чак през 70-те той става запазена марка на художника. Именно през 1979 година в Националния център за изкуство и просвета " Жорж Помпиду "  Солаж представя поредица от творби, които назовава   Оutrenoir  ( " отвън черното " ). " Черното в никакъв случай не е същото, тъй като светлината го трансформира “, казва той. " Има нюанси сред черните. Рисувам с черно, само че работя повече със светлината, в сравнение с с боята. "

 ще означи 100-годишния рожден ден на Пиер Солаж с изложбата  Soulages at the Louvre  (11 декември – 9 март), включваща дребна селекция – около 20 произведения, основани от художника в периода 1946 – 2019 година



Според кураторите на изложбата Солаж е едвам третият актуален художник в историята, който може да се похвали със независима галерия в Лувъра. Другите двама са и. " Той не е художник, който има 10 асистенти, които рисуват за него ", споделя кураторът. " Всяко леке върху платното се основава от него, а не от някой различен. Той е другар с Алберто Джакомети и Марк Ротко, а започва да рисува, когато става известен. Пиер Солаж безспорно е в центъра на историята на изкуството в Париж и в Ню Йорк и сега към момента е актуален художник. “

Пиер Солаж обича да споделя, че не е нереален експресионист, тъй като не се стреми да изразява емоциите си на платното като експресионистите, а напротив – приканва феновете да изпитат вътрешните си емоции посредством творчеството му.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР