Докато обществото се измъчва от пандемия и икономическа криза, съдебната

...
Докато обществото се измъчва от пандемия и икономическа криза, съдебната
Коментари Харесай

Криза не ги лови: 20 млн. лв. премии за съдебната власт

Докато обществото се изтезава от пандемия и икономическа рецесия, правосъдната система ще си раздаде над 20 млн. лв. за коледни бонуси. Премиите, избрани от Пленума на Висшия правосъден съвет, ще са в размер на една и половина съществена заплата плюс сан. Специализираните съдии и прокурори ще получат в допълнение до 3 заплати плюс сан.

Съдебните кадровици осигуриха нужните пари за спомагателните трудови хонорари. 6,3 млн. лева от тях са от неразпределения размер по параграфа за заплати в правосъдния бюджет, а останалите съвсем 14 млн. лева са обезпечени от бюджета на Висш съдебен съвет и от перата за прехрана и за придобиване на дълготрайни материални активи, оповестява Lex.bg.

Административните ръководители на съдилищата и прокуратурите ще би трябвало да се съобразят с критериите в разпоредбите при разпределяне на
бонусите. Те не се изплащат, в случай че магистратът е наказан на затвор, или в случай че е осъден дисциплинарно. Освен това магистратите би трябвало да са получили по-висока оценка от " приемлива " на последната препоръка. Обикновено всички получават единствено положителни и доста положителни атестации.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Магистратите и правосъдните чиновници ще получат коледни награди...

Тази година коледните
бонуси за магистратите са по-високи спрямо 2019 година Тогава бюджетната комисия на Висшия правосъден съвет реши, че сумата не може да надвишава една съществена заплата с възнаграждението за съответния сан. През 2018 година пък наградата беше 43.5% от главната заплата.

Това на процедура значи, че в границите на 2 години коледните награди за магистратите са скочили сред 3 и 6 пъти. Заплатите на магистратите и правосъдните чиновници бяха увеличени с 10% при започване на 2020 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР