Докато милиони китайци изваждат днес от фризерите си свинско, за

...
Докато милиони китайци изваждат днес от фризерите си свинско, за
Коментари Харесай

Европа е пред нова вълна на чумата по свинете

Докато милиони китайци изваждат през днешния ден от фризерите си свинско, с цел да честват Нова година, митничарят Джесика Андерсън и нейният бийгъл Бети обикалят на интернационалното летище " О`Хеър " в Чикаго към идващите от Китай в търсене на нелегално за импорт свинско месо. След малко се оказва, че кучето в действителност е надушило шунката в сандвич на пасажер на " Чайна еърлайнс " от Шанхай.

Един сандвич, приближаващ от страна, където чумата по свинете умъртви близо половината животни по свинефермите и домашните дворове, в действителност е рисков и може да придвижи в Съединени американски щати нелечимото заболяване. То към този момент нанесе големи вреди по света, подвигна тук-там цените на свинското до рекордни стойности и това не е всичко.

 Картата демонстрира къде п освета е най-голямата централизация на прасета в аграрния бранш.
© Reuters

Картата демонстрира къде п освета е най-голямата централизация на прасета в аграрния бранш.

Тази седмица Германия заяви, че африканската чума бе записана в Полша в глигани единствено на 12 км от границата на един от най-големите производители на свинско в света. Франция - също огромен производител - с паника следи по какъв начин доближават такива случаи от Белгия.

Вирусът не е рисков за хората, само че и наподобява Европа е пред нова вълна на изтребване на хиляди и хиляди прасета. Епидемията е към този момент в над 50 страни и въпреки в някои от тях да участва от дълго време, в към 40 от тях е избухнала през последните 5 години и ще се разраства, споделя Дейв Пибърн, основен ветеринар на американския Национален ръб на производителите на свинско месо.

 Европа е пред нова вълна на чумата по свинете
© Reuters

На 17 януари комисарят на Европейски Съюз по въпросите на опазването на здравето Стела Кириакиди съобщи, че към този момент 10 страни от съюза са със свинска чума. Отделените от Брюксел над 100 млн. евро дават резултати, само че за тази опасност е нужна световно решение. Издигането на огради по границите не може да спре болестта, тъй като би трябвало да е единствено една от ограниченията, добави тя. Според нея в Чехия чумата е изцяло унищожена, само че има случаи най-вече в Източна Европа - в България, трите балтийски републики, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Италия и Белгия.

Същия ден в България в действие влязоха нови условия за по-висока биосигурност при развъждане на прасета в персонални стопанства, фамилни и индустриални ферми. Така в персоналните стопанства към този момент ще може да се отглеждат не повече от 3 свине за угояване с обезпечени места за храна, вода и предпазване на фуража. Всяко стопанство би трябвало да има ограда и обособено място за развъждане на животните с избрана повърхност. От стопаните се изисква да дезинфекцират и да лимитират контакта с хора и други животни.

 Още през есента на 2018 година Китай вкара фрапантни ограничения за преодоляване на епидемията.
© Reuters

Още през есента на 2018 година Китай вкара фрапантни ограничения за преодоляване на епидемията.

Седмица по-късно Министерство на земеделието, храните и горите удължи до 16 февруари периода за колективен лов на дива свиня, която е един от главните разпространители на чумата, тъй като до момента е изпълнен по-малко от 45% от проекта за отстрел. За да се понижи популацията - а с това и рискът от болест - за малко повече от 3 седмици би трябвало да бъдат убити съвсем 50 000 животни.
Дори при най-строго съблюдаване на тези условия, опасността от чужбина остава. На 22 януари Италия заяви, че е конфискувала и унищожила в Падуа съвсем 10 тона свинско от Китай, което е неразрешено за импорт. То е било прикрито под товар със зеленчуци в склад край града, ръководен от китаец. Той е упрекнат в контрабандна, търговия с рискови за здравето храни и разпространение на болести по животните.

 Европа е пред нова вълна на чумата по свинете
© Reuters

Същия ден Китай заяви, че вирус на африканската чума е регистриран в 5% от пробите от кланици. И това са единствено формалните данни.

Дейв Пибърн припомня, че вирусът оцелява във фризерите и когато китайците извадят месото за новогодишната софра, измежду него може да има инфектирано и необработени останки от него да се дават на прасетата. Има и по-тревожни известия.

Според него данните за намалели случаи се разминават с действителността. " Това, което слушам от ветеринари, пътуващи из страната, е, че там на много места има вирус и нови случаи на болест. Все още се пробват да рестартират работата на свинефермите, само че наподобява ограниченията им не са изключително сполучливи и животните още веднъж се разболяват. "

 За китайската Нова година управляващите извадиха от държавния запас четвърт милион тона свинско, само че цените са толкоз високи, че хората си купуват доста по-малко.
© Reuters

За китайската Нова година управляващите извадиха от държавния запас четвърт милион тона свинско, само че цените са толкоз високи, че хората си купуват доста по-малко.

Пибърн споделя и нещо в действителност незаконно. " Криминални детайли употребяват дронове, с цел да пускат инфектиран материал на територията на фермите. Когато чумата се появи, притежателите под паника продават месото, нарушителите идват и го изкупуват на безценица. " Печалбата от такава активност е много добра, тъй като на някои места поради епидемията цената на свинското се удвои единствено през последните месеци и се утрои по отношение на равнищата преди година.

Джесика Андерсън с нейното куче-търсач на летището в Чикаго е част от засилените ограничения, които Съединени американски щати започнаха в отбрана на своите над 77 милиона прасета и бизнес на стойност от 23 милиарда $ годишно. Но хората не доближават - калкулации на митниците демонстрират, че има потребност от към 3200 чиновници, профилирани в ревизиране на аграрни артикули по пристанища и летища, само че разполагат единствено с 2500. Всеки ден в страната влизат милиони пасажери и стотици хиляди контейнери.

 Пораженията от епидемията в Югоизточна Азия
© Reuters

Пораженията от епидемията в Югоизточна Азия

Те би трябвало да наблюдават освен за това какво идва от Китай - най-големият в света производител и със бранш за 1 трилион $ - само че и от България, Полша, Белгия, Виетнам (там бяха избити евентуално най-малко една четвърт до една трета от свинете), Филипините, Южна Корея, Индонезия... Министерството на земеделието организира симулация и обучение за това по какъв начин епидемията потегля в Мисисипи и се разпротранява в най-важните за бранша щати като Северна Каролина, Айова и Минесота. " Ако се промъкне, ще съсипе промишлеността ни във типа, в който я познаваме в този момент ", споделя Пибърн, представен от " Ройтерс ".

 Къде записват случаи на африканска чума съседите на България.
© Reuters

Къде записват случаи на африканска чума съседите на България.

Откакто се появи последната вълна от африканска чума по свинете, управляващите по целия свят пробват да се преборят с вариант на вирус, който се появи в Грузия и наподобява много по-устойчив от познатото до момента. В Европа Франция и Германия избиват стотици хиляди глигани, Тайланд мазета прасетата в провинция до Мянмар където се появи болестта, Южна Корея изпрати бойци да ловят и прострелват диви прасета по границата със Северна Корея, Виетнам изкара армията, с цел да е сигурен, че болните животни са премахнати и унищожени. Австралия изгони виетнамци, пробвали контрабандно да внесат свинско, и разпрати консултанти по тихоокеанските острови, с цел да предотврати попадането на чумата в страната.
Заразената храна или боклуци от приготвянето ѝ са един от главните проблеми. Вирусът оцелява в тях седмици наред и е известно от данни по света, че на някои места точно по този начин е почнала епидемията. В развитите страни се изисква фермерът да има позволение за потребление на такава храна и е длъжен да я обработва термично преди да я даде на животните. В Китай напряко не разрешиха сходно хранене.

Щетите в Китай не престават да се натрупат. През 2019 година производството на свинско стигна 16-годишно дъно от 42.55 млн. тона месо, което е спад с 21.3% по отношение на 2018 година, когато избухна епидемията. Според калкулации на Rabobank действителността е пад с 25% и понижаване на производството с още 10-15% през 2020 година

 Европа е пред нова вълна на чумата по свинете
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР