Докато кофеина обикновено се счита за безопасен, когато се консумира

...
Докато кофеина обикновено се счита за безопасен, когато се консумира
Коментари Харесай

Предозиране с кофеин – 9 странични ефекта

Докато кофеина нормално се смята за безвреден, когато се употребява в ниски до умерени количества, несъразмерният банкет и предозиране с кофеин може да докара до нежелани и евентуално рискови странични резултати.

Кафето и чая са високо ценени поради изгодите си за здравето.

Повечето от тях обаче постоянно съдържат кофеин, за който е известно, че има евентуални резултати за усилване на метаболизма и възстановяване на умственото и физическото показване. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

реклама

Многобройни изследвания удостоверяват неговата сигурност, когато се употребява в дребни до умерени количества. ( 4 )

Въпреки това, високите дози кофеин могат да провокират неприятни и от време на време рискови странични резултати.

Научните проучвания демонстрират, че генетичният състав на индивида доста въздейства върху неговата приемливост към кофеина, като избрани човеци могат да употребяват повече кофеин, без да се сблъскат с нежелани реакции. ( 5 ) ( 6 )

Освен това, хора, които не са привикнали с кофеина, могат да изпитат признаци даже когато одобряват това, което нормално се смята за умерена доза. ( 7 )

По-долу са разказани девет евентуални странични резултати от предозиране с кофеин.

1. Безсъние

Способността на кофеина да предизвиква бдителността е измежду най-високо ценените му качества.

Прекомерният банкет на кофеин обаче може да попречи на способността за реализиране на първокласен оздравителен сън.

Проучванията разкриват, че нарасналата консумация на кофеин води до удължение на времето, належащо за заспиване и може да понижи общата дълготрайност на съня, изключително измежду по-възрастните хора. ( 8 ) ( 9 )

Докато естествения банкет на кофеин, наподобява не повлиява доста на съня при хора с добър сън. ( 10 )

Възможно е да не осъзнавате, че несъразмерният кофеин въздейства на съня ви и води до бодърствуване, в случай че подценявате количеството на кофеин, което консумирате.

Докато кафето и чая са най-концентрираните източници на кофеин, той участва и в други питиета като кола, какао, енергийни питиета и разнообразни медикаменти.

реклама

Например, някои енергийни питиета съдържат до 350 мг кофеин, до момента в който други обезпечават удивителните 505 мг. ( 11 )

Трябва да се означи, че прагът на банкет на кофеин, който въздейства върху съня, варира според от генетиката и другите самостоятелни фактори.

Освен това, потреблението на кофеин по-късно денем може да наруши моделите на съня заради неговите продължителни резултати, които могат да са с часове.

Изследванията демонстрират, че кофеинът остава в организма приблизително към пет часа, като тази дълготрайност може да варира от единствено един час и половина до девет часа, според от самостоятелните разлики. ( 12 )

Проучване, изследващо въздействието на времето на кофеина върху съня, изследва 12 здрави възрастни, на които са дадени 400 мг кофеин шест часа преди лягане, три часа преди лягане или директно преди лягане.

И в трите групи както времето, належащо за заспиване, по този начин и продължителността на нощното будно положение се усилват доста. ( 13 )

Тези открития акцентират значимостта да се обръща внимание както на количеството, по този начин и на времето на консумация на кофеин, с цел да се усъвършенства качеството на съня.

2. Безпокойство

Кофеинът е прочут със способността си да покачва бдителността.

Неговият механизъм на деяние включва инхибиране на аденозин, мозъчен химикал, виновен за предизвикателство на отмалялост, като в същото време подтиква освобождението на адреналин, хормона, обвързван с реакцията „ бий се или бягай “, която е обвързвана с прилив нараснала сила. ( 14 )

Въпреки това, при нараснали дози, тези резултати могат да станат по-изявени, евентуално водещи до възприятие на тревога и раздразнителност.

Предизвиканото от кофеин обезпокоително разстройство даже е прието, като един от четирите синдрома, свързани с кофеина. ( 15 )

Съобщените случаи на раздразнителност, тревога и сходни признаци пораждат най-вече при извънредно високи дневни дози от 1000 мг или повече, само че даже умерената консумация може да предизвика сходни реакции при чувствителни към кофеин хора. ( 16 ) ( 17 )

Освен това е потвърдено, че умерените дози провокират учестено дишане и нараснали равнища на стрес, когато се употребяват една след друга. ( 18 ) ( 19 )

Например, изследване, включващо 25 здрави мъже, разкрива, че тези, които са погълнали почти 300 мг кофеин, са изпитали над два пъти по-високи равнища на стрес от индивидите, които са приемали плацебо.

Забележително е, че равнищата на кортизол, хормон на напрежението, наподобяват сходни сред постоянните и по-рядко консумиращите кофеин, което допуска, че кофеинът може да провокира сравними реакции на стрес, без значение дали се употребява постоянно. ( 20 )

Важно е да се означи, че тези открития са предварителни, защото наличието на кофеин в кафето може да варира доста. За вероятност едно огромно („ grande “) кафе в Starbucks съдържа почти 330 мг кофеин.

Ако постоянно изпитвате чувство за раздразнителност или тревога, би било целесъобразно да помислите върху приема на кофеин и да го намалите.

3. Храносмилателни проблеми

За доста хора утринната чаша кафе е дейно средство за стимулиране на червата.

Този слабителен резултат на кафето се дължи на освобождението на гастрин, хормон, създаден от стомаха, който форсира активността на дебелото черво. Имайте поради, че безкофеиновото кафе също провокира сходен отговор. ( 21 ) ( 22 ) ( 23 )

В резултат на този резултат, не е извънредно високите дози кофеин да причинят редки изпражнения или даже диария при избрани човеци.

В продължение на доста години се смяташе, че кафето предизвиква стомашни язви, доста изследване, включващо повече от 8000 души, не откри никаква връзка сред двете. ( 24 )

Въпреки това, има някои доказателства, които допускат, че кофеиновите питиета, изключително кафето, могат да обострят гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) при избрани човеци. ( 25 )

Трябва да се означи, че в малко изследване, когато пет здрави възрастни са консумирали вода с кофеин, това е довело до разпределяне на мускула, който пречи на наличието на стомаха да се придвижи нагоре към гърлото, присъща линия на ГЕРБ.

Като се има поради забележителното влияние, което кафето може да има върху храносмилателната функционалност, може да е целесъобразно да намалите приема на кафе или да преминете към чай, в случай че имате някакви свързани проблеми.

4. Пристрастяване

Въпреки многочислените изгоди за здравето, свързани с кофеина, значимо е да се признае неговият капацитет за пристрастяване.

Изчерпателен обзор демонстрира, че макар че кофеина провокира характерни мозъчни химикали по метод, сходен на кокаина и амфетамините, той не води до класическа взаимозависимост. ( 26 )

Въпреки това, това може да докара до психическа или физическа взаимозависимост, изключително при високи дози.

Едно изследване преглежда 16 участници с разнообразни равнища на консумация на кофеин (високи, умерени или без), които са минали тест с думи, откакто са се въздържали от кофеин през нощта. Само употребяващите високи дози кофеин демонстрират желания към думи, свързани с кофеина и изпитват мощен апетит за кофеин. ( 27 )

реклама

Освен това честотата на банкет на кофеин наподобява въздейства върху зависимостта.

Друго изследване преглежда 213 консуматори на кофеин, които попълнят въпросници след 16 часа самоограничение от кофеин. Хората с ежедневна приложимост оповестяват за по-изразени нараствания на признаци като главоболие, отмалялост и други резултати при прекъсване на банкет на кофеин спрямо тези, които не употребяват всекидневно. ( 28 )

Въпреки че кофеина може да не провокира същинско пристрастяване, постоянната консумация на обилни количества кафе или други кофеинови питиета може да докара до взаимозависимост от неговите резултати.

5. Мускулен разпад

Рабдомиолизата е тежко положение, при което повредените мускулни нишки навлизат в кръвния поток, евентуално водещо до бъбречна непълнота и други затруднения.

Типичните аргументи за рабдомиолиза включват контузия, инфекции, корист с субстанции, мускулно напрежение и ухапвания от отровни змии или инсекти.

Струва си да се означи, че въпреки и релативно извънредно, има случаи на рабдомиолиза, обвързвана с несъразмерна консумация на кофеин. ( 29 )

Например, един случай включва жена, която е изпитала гадене, повръщане и тъмна урина след консумация на почти 565 мг кофеин от банкет на 1 литър кафе. За благополучие тя се възстановила след лекуване с медикаменти и течности.

Важно е обаче да се признае, че поглъщането на такова огромно количество кофеин за къс интервал от време, изключително за тези, които не са привикнали с него или са мощно чувствителни към неговите резултати, носи риск.

За да сведете до най-малко капацитета за рабдомиолиза, целесъобразно е да ограничите приема на кофеин до към 400 мг дневно, в случай че не сте привикнали с по-високи дози.

6. Високо кръвно налягане

Като цяло кофеинът не наподобява да покачва риска от сърдечни болести или инсулт при множеството хора.

Въпреки това, в няколко изследвания е потвърдено, че покачва кръвното налягане заради стимулиращия си резултат върху нервната система. ( 33 ) ( 34 ) ( 35 ) ( 36 )

Това високо кръвното налягане съставлява евентуален рисков фактор за инфаркти и инсулти, защото може да докара до продължително увреждане на артериите, като по този метод понижава притока на кръв към сърцето и мозъка.

За благополучие въздействието на кофеина върху кръвното налягане наподобява краткотрайно и е най-силно изразено при хора, които не са привикнали с потреблението му.

Освен това е открито, че високият банкет на кофеин покачва кръвното налягане по време на физическа интензивност, както при здрави човеци, по този начин и при тези с леко нараснало кръвно налягане. ( 37 ) ( 38 )

Следователно е извънредно значимо да вземете поради количеството и времето на приема на кофеин, изключително в случай че към този момент имате високо кръвно налягане.

7. Учестен пулс

Стимулиращото влияние на несъразмерната консумация на кофеин може да докара до интензивен висок пулс.

Това може също да докара до нередности в сърдечния темп, положение, известно като предсърдно мъждене, което е документирано при млади човеци, които гълтам енергийни питиета, съдържащи извънредно високи равнища на кофеин. ( 39 )

В съответен случай, жена, която е консумирала доста количество кофеин на прахуляк и таблетки в опит за самоубийство, е получила доста нараснал сърдечен темп, бъбречна непълнота и други тежки здравословни затруднения. ( 40 )

Струва си да се означи обаче, че не всеки наподобява е предразположен на този резултат. Някои хора със сърдечни проблеми могат да понесат забележителен банкет на кофеин, без да се натъкнат на неподходящи последствия.

В следен проучвателен план, 51 пациенти със сърдечна непълнота са получили 100 мг кофеин на час в продължение на пет часа, като сърдечната им периодичност и темп остават в границите на естествените параметри. ( 41 )

Въпреки това е значимо да се признае, че резултатите от проучванията в тази област са спорни.

Ако наблюдавате някакви промени в сърдечната периодичност или ритъма след потреблението на кофеинови питиета, може да е целесъобразно да намалите приема на кофеин.

8. Умора

Кафето, чаят и другите питиета, съдържащи кофеин, са приети тъй като могат да покачват бдителността и силата.

Въпреки това, те могат да доведат и до противоположен резултат, като причинят отмалялост, откакто резултатите на кофеина се разсеят.

Анализ на 41 проучвания открива, че до момента в който енергийните питиета, съдържащи кофеин, покачват бдителността и настроението за няколко часа, хората постоянно изпитват по-високи равнища на отмалялост на идващия ден. ( 42 )

За да оптимизирате преимуществата на кофеина за сила и да сведете до най-малко риска от отмалялост, целесъобразно е да го консумирате в умерени дози, вместо в несъразмерни количества.

9. Често и наложително уриниране

Честото уриниране е постоянно срещано разследване от несъразмерната консумация на кофеин заради стимулиращото влияние на кофеина върху пикочния мехур.

Може би сте забелязали, че когато консумирате повече кафе или чай от нормалното количество, сте склонни да уринирате по-често.

Проучванията върху резултатите на кофеина върху честотата на уриниране са съсредоточени най-вече върху по-възрастни хора и такива със свръхактивен пикочен мехур или инконтиненция. ( 43 ) ( 44 ) ( 45 )

Например, в едно изследване 12 индивида на друга възраст със свръхактивни пикочни мехури, които употребяват 2 мг кофеин на кг телесно тегло на ден, виждат доста увеличение на честотата на уриниране и неотложните позиви за уриниране.

За човек с тегло 68 кг това би се равнявало на почти 300 мг кофеин на ден.

Освен това, нарасналият банкет на кофеин може да увеличи риска от инконтиненция при хора със здрави пикочни мехури.

Изчерпателно изследване изследва резултатите от високата консумация на кофеин върху инконтиненцията при над 65 000 дами без инконтиненция.

Установено е, че тези, които употребяват над 450 мг на ден, имат доста нараснал риск от инконтиненция спрямо тези, които употребяват по-малко от 150 мг дневно. ( 45 )

Ако постоянно консумирате кофеинови питиета и чувствате, че уринирането ви е станало по-често или наложително от нормално, може би е рационална концепция да намалите приема на кофеин, с цел да прецените дали признаците ви се усъвършенстват.

Заключение

Умерената консумация на кофеин наподобява предлага обилни преимущества за здравето на доста хора.

Но несъразмерните дози, водещи до предозиране с кофеин, могат да доведат до странични резултати, които нарушават всекидневието и евентуално водят до съществени здравословни проблеми.

Докато въздействието на високия банкет на кофеин варира от един човек до различен, явно е, че увеличението на потреблението не значи безусловно повече изгоди.

За да се насладите на позитивните аспекти на кофеина без нежелани последствия и странични резултати, се предлага да разгледате въздействието му върху вашия сън, енергийни равнища и други уместни фактори, които могат да бъдат повлияни, като в случай че е належащо е добре да намалите приема на кофеин.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР