Докато климатът се затопля, птиците се смаляват, а размахът на

...
Докато климатът се затопля, птиците се смаляват, а размахът на
Коментари Харесай

Климатичните промени смаляват телата на птиците

Докато климатът се затопля, птиците се смаляват, а размахът на крилата им се усилва . Това демонстрира ново изследване, представено от Би Би Си.

Изследователите са анализирали 70 716 екземпляра от 52-а северноамерикански мигриращи типа птици, като данните са събирани в продължение на към 40 години.

Птиците са починали след конфликт със здания в американския мегаполис Чикаго.

Авторите настояват, че изследването е най-голямото по рода си и че констатациите са значими за разбирането по какъв начин животните ще се приспособяват към климатичните промени .

" Установихме, че съвсем всички типове стават все по-малки ", показва водещият създател Брайън Уикс, учител в учебното заведение за околна среда и резистентност в Мичиганския университет.

" Видовете бяха много разнородни, само че реагираха по сходен метод ", изясни той и добави: " Консистенцията беше шокираща. "

Той сподели, че изследванията на реакциите на животните на климатичните промени постоянно се концентрират върху измененията в географския обсег или времето на житейски събития като миграция и раждане. Но това изследване демонстрира, че морфологията на тялото е решителен трети аспект .

" Това е един огромен извод ", акцентира той и прибавя: " Трудно е да се разбере по какъв начин типовете ще се приспособяват, без да се вземат поради и трите неща. "

Констатациите демонстрират, че от 1978 до 2016 година дължината на костите на подбедрицата на птиците - постоянно срещана мярка за размера на тялото - се е скъсила с 2,4 % . За същия интервал крилата са се удължили с 1,3 %.

Доказателствата демонстрират, че повишението на температурите е предизвикало смаляване на тялото , което от своя страна е довело до увеличение на дължината на крилото.

" Миграцията е необикновено изморително нещо, което те вършат ", отбелязва Уикс, пояснявайки, че по-малкият размер на тялото значи по-малко сила разполагаем на птиците за завършването на дългите им пътувания .

Той показва, че птиците, които е най-вероятно да преживеят миграцията, са тези с по-дълъг обсег на крилата, което компенсира по-малките им тела.

Учените не са сигурни за какво по-високите температури предизвикват смаляване на птиците. Една от теориите е, че по-малките животни по-добре се охлаждат, като по-бързо губят телесна топлота поради по-големите съотношения повърхност/обем.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР