Докато Кладнишкият манастир Св. Николай“ се руши, в двора му

...
Докато Кладнишкият манастир Св. Николай“ се руши, в двора му
Коментари Харесай

Из витошките села: Дерат елени и вдигат банкети!

Докато Кладнишкият манастир " Св. Николай “ се разрушава, в двора му дерат елени и се вихрят частни празненства. За това алармираха хора от витошките села пред " Телеграф “. Медията е получила и фотография, на която се вижда одрано животно, квалифицирано за " следващия прием “. Според техния източник това е елен, подготвен за печене.

Цивилен

Миряни описаха, че са омерзени и съвсем не стъпват към този момент в обителта. Местните се оплакаха, че новият духовник отец Орлин ходел граждански в енорията, а обителта работела надали освен за избран кръг от богоизбрани и заможни люде. Положението тръгнало надолу след промяната на отец Рафаил. Постепенно там почнали да се събират предприемачи, доближени до " някогашни ръководещи “, и авджии, които си устройвали угощения.

Кампания

На фона на тези тревожни сигнали във Facebook от 4 дни потегли акция за набиране на средства за святото място от новооснован профил " Кладнишки Манастир Свети Николай ". От обявата излиза наяве, че новият духовник Орлин Алексиев желае да прави кухня за небогати, само че нямало къде тя да се обитава. Заради това в този момент желал да възвърне магерницата и няколко стаи в манастира. " Телеграф “ опита да се свърже с духовника на инструкции телефон, само че той изрично отхвърли да приказва с претекста, че думите му могат да бъдат извадени от подтекста. А най-после се тросна, че чака майстори и нямал време.

В устрема си да получим повече информация се свързахме и с някогашния свещеник отец Рафаил Стефанов. Той не бе сюрпризиран от разрухата в обителта и вихрещите се светотатствени практики. От думите му стана ясно, че манастирът е захласнат от църковно настоятелство, чиито членове гравитирали към Държавното ловно стопанство " Витошка-Студена “.

Фигурант

" Сложиха си духовник за фигурант, който подписва каквото тази мафия му даде. Това, което аз 9 години не позволих, се случи. Но действително нещата бяха предадени от вътрешната страна от митрополията “, показа 55-годишният отец. Информира, че заповедта за освобождението си е получил през 2019 година, само че без претекстове.

" Бях изпъден поради една социална поръчка. Реално желаеха да се ремонтира и реставрира манастирът от компания, която няма лиценз за работа с монументи на културата. Цялата работа бе да се усвоят едни пари, които бяха отпуснати от междуведомствената комисия след земетресението. Доколкото зная, публичната поръчка пристигна от ГЕРБ, само че аз отхвърлих да пусна компанията, която доскоро е лепила изолираност в Перник, а в този момент желае да влезе в манастир. До последно се съпротивлявах и най-после ме махнаха “, даде своята позиция свещеникът.

В Кладнишкия манастир се намира единственото трилико изображение в България на Св. Троица - Бог Отец, Син и Светия Дух, като един човек с три лица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР