Докато Ким се среща с Путин, Украйна нанася удари по руска военна корабостроителница и Москва отново атакува Одеса

...
Киев, Украйна – Украинска атака срещу стратегическа корабостроителница рано в сряда
Коментари Харесай

Киев, Украйна – Украинска атака срещу стратегическа корабостроителница рано в сряда в анексирания от Русия Крим рани 24 души, повреди два кораба в ремонт и предизвика пожар в съоръжението, съобщиха руските власти.

Атаката в пристанищния град Севастопол, който служи като основна база на Черноморския флот на Русия, се състоя, когато Москва изстреля дронове срещу района на Одеса в Южна Украйна.

Предварителната Настъплението на разсъмване в Одеса повреди пристанището и гражданската инфраструктура в района на Измаил - недалеч от Севастопол - и рани седем души, трима сериозно, каза губернаторът на региона Олех Кипер. Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са прехванали 32 от 44 ирански дрона от типа "Шахед", изстреляни над страната през нощта, като повечето от тях са били насочени към южните части на района на Одеса.

Путин беше домакин на севернокорейския лидер Ким Чен Ун за среща на върха, която САЩ предупредиха, че това може да доведе до сделка за снабдяване на изчерпаните войски на Москва в Украйна с отчаяно необходими оръжия и боеприпаси.

Ким се зарече пред Путин, че Русия ще има пълната подкрепа на Северна Корея за нейната „справедлива битка“ и каза, че двете страни са постигнали споразумение за задълбочаване на тяхното „стратегическо и тактическо сътрудничество и солидарност в борбата за защитават суверенните права и сигурността."

Всяка оръжейна сделка между страните би нарушила международните санкции срещу Северна Корея, които Русия подкрепяше в миналото.

Запитан за потенциала на такова споразумение с Ким след срещата им в сряда, Путин каза, че Русия „спазва международните си задължения, но в рамките на правилата има възможности за сътрудничество“. Той не навлезе в подробности относно каквото и да е споразумение, обсъдено със севернокорейския му колега.

Кримският полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. в акт, който по-голямата част от света смята за незаконен, е честа цел откакто Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна преди повече от 18 месеца.

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски обеща да направи всичко възможно, за да върне Крим обратно под контрола на страната си, и призова международните съюзници да подкрепят това усилие.

В понеделник Украйна заяви, че си е върнала стратегически платформи за сондиране на газ и нефт в Черно море, които Русия завладя през 2015 г. Русия е използвала платформите за поставяне на оръжия и изстрелване на хеликоптери, а Украйна заяви, че повторното им превземане ще му помогне да си върне Крим.

Атаката срещу Севастополската корабостроителница в сряда изглежда е една от най-големите през последните седмици. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че Украйна е изстреляла 10 крилати ракети по корабостроителницата и три морски дрона по руски кораби в Черно море. Корабостроителницата е от стратегическо значение за Русия, тъй като там се ремонтират кораби от нейния черноморски флот.

Седем ракети са били свалени и всички морски дронове са унищожени, каза руската армия, но някои от ракетите поврежда два кораба, които са били на ремонт в корабостроителницата. Министерството на отбраната по-късно каза, че и двата кораба ще бъдат напълно възстановени и ще продължат да служат.

Михаил Развожаев, назначеният от Москва губернатор на Севастопол, каза в Telegram, че пожарът е ранил 24 души. Той публикува снимка, на която се вижда как корабостроителницата е в пламъци и над нея се издига дим.

Украинското информационно издание RBC-Ukraine съобщи, позовавайки се на неназовани източници от украинското военно разузнаване, че десантен кораб-амфибия и подводница са били повредени при атака. Някои руски канали за приложения за съобщения направиха същото твърдение.

Няма незабавен коментар от украински официални лица. Киев призна минали атаки срещу Крим, но избегна да поеме отговорност за атаките с дронове срещу Москва и други региони на Русия.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР