Макс Верстапен печели рекордно девето поредно състезание, докато домакинската публика настръхва

...
Докато карираният флаг се развяваше на Гран При на Холандия
Коментари Харесай

Докато карираният флаг се развяваше на Гран При на Холандия в неделя, за да поздрави домашния любимец Макс Верстапен на финалната линия, пилотът от Формула 1 направи още една крачка към историята.

Победата в Холандия беше единадесетата за Верстапен за сезона и девета поред, изравнявайки го със Себастиан Фетел за най-много поредни победи в историята на F1. Германецът, който тогава караше за Ред Бул, завърши същото постижение по време на спечелването на титлата през 2013 г.

Домашното предимство е нещо, което има значение за Верстапен. Той каза, че вече е „настръхнал“ по време на националния химн преди състезанието – не че емоцията е повлияла на безмилостната му серия, дори когато лошото време заплашва да наруши ритъма му.

Макс Верстапен празнува победата си в GP на Холандия с шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер Макс Верстапен празнува победата си в GP на Холандия с шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер Koen van Weel/ANP/AFP/Getty Images

Тъй като дъждът заваля в началото на състезанието, съотборникът на Верстапен в Ред Бул Серхио Перес бързо премина на гуми за мокро време, за да открадне предимство и да надмине за кратко действащия световен шампион, само за 25-годишният Верстапен да направи промяната една обиколка по-късно и бързо демонстрира превъзходството си над Перес и останалата част от полето.

Следобедът на мексиканеца беше допълнително развален по-късно в състезанието, тъй като той направи грешка, за да позволи на Фернандо Алонсо и Пиер Гасли да го надминат и да си осигурят местата на подиума.

Алонсо започна състезанието пети, но – като оставим настрана Верстапен – показа пилотското представяне за деня. 42-годишният състезател си осигури 105-ия подиум в своята забележителна кариера и направи едно от изпреварванията за сезона, за да измести Ландо Норис само във втората обиколка на състезанието, като нетрадиционно изстреля своя Aston Martin около третия завой.

Pitt Пит Дейвид Дейвис/AP

Партизанската тълпа в Зандвоорт не беше обезпокоена от проливните дъждове, гръмогласно подкрепяйки своя човек. Тази подкрепа не остана незабелязана от Верстапен, който описа атмосферата като „невероятна“ през цялото време.

Верстапен също така заяви, че смята победата в неделя за една от най-трудните си победи.

„Вероятно беше едно от най-трудните състезания за победа, но девет поредни са нещо, за което дори не съм си и помислял“, каза Верстапен.

„Много съм щастлив от това, но като цяло съм много щастлив да спечеля тук пред моята публика.“

Верстапен беше попитан след състезанието за това, че е в пропастта на историята на Формула 1 и за перспективата за 10-та поредна победа в Гран при на Италия в Монца следващия уикенд, но той незабавно отхвърли въпроса.

„Ще помисля за това следващата седмица“, каза той. „Просто ще се насладя на този уикенд. Винаги е трудно, натискът е да се представим и аз, разбира се, съм много щастлив да спечеля тук.“

Фернандо Алонсо (вдясно) демонстрира своите ветерански умения, за да си осигури впечатляващо второ място в Zandvoort Фернандо Алонсо (вдясно) демонстрира ветеранските си умения, за да си осигури впечатляващо второ място в Зандвоорт Брин Ленън/Формула 1/Гети изображения

Очевидно Верстапен процъфтява под този натиск. Откакто Формула 1 се завърна в Холандия през 2021 г. след 34-годишна пауза, той спечели и трите издания на Голямата награда на Холандия.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър не беше толкова свенлив за постиженията на звездата си и всъщност на отбора като цяло.

„Мисля, че той е много горд от това, което прави и постига“, каза Хорнър пред репортери.

„Да спечелиш девет поредни победи е лудост. И (за Red Bull) да го направи в един отбор с друг пилот е нещо, което не мисля, че някой от нас би могъл да си представи.”

Холандската звезда вече има общо 46 победи, което го поставя на пето място в списъка за всички времена. Ален Прост и Фетел, с пет и седем победи в състезания пред Верстапен, може да бъдат изпреварени преди края на сезон 2023, като се има предвид, че остават девет състезания. Това ще остави само Люис Хамилтън и Михаел Шумахер пред него в края на сезона.

Собственият рекорд на Верстапен от 15 победи за един сезон – поставен по време на миналогодишната триумфална кампания – също е под сериозна заплаха предвид сегашното му състояние на очевидна непобедимост на пистата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР