Докато израелските войски в град Газа търсят доказателства, че Хамас

...
Докато израелските войски в град Газа търсят доказателства, че Хамас
Коментари Харесай

Цахал се готвят за нахлуване в южната част на Газа, а Хамас за подземна война

Докато израелските войски в град Газа търсят доказателства, че Хамас употребява лечебни заведения като военни центрове, началникът на щаба на Израел сподели, че Цахал ще разшири интервенциите си в други палестински региони.

„ Ние сме покрай демонтирането на военната система, която присъстваше в северната част на Ивицата Газа “, сподели генерал-лейтенант Херзи Ха-Леви пред своите войски по време на обиколка на палестинския анклав.

Ха-Леви не счете за подходящо да посочи по какъв начин може да се разшири офанзивата, само че той приказва ден откакто елементи от южната част на Ивицата Газа получиха вести за насилствена евакуация. Това породи опасения, че Израел може да се опита да разшири наземната си атака на юг.

Загрижеността набъбна, когато някогашният израелски министър председател Ехуд Олмерт сподели пред Euronews, че Хамас има под земята команден център в Хан Юнис, град в южната част на Ивицата Газа.

Междувременно десетки хиляди палестинци от град Газа не престават да се придвижват на юг. Израелското разузнаване не изключва измежду бежанците да има бойци на Хамас, които се пробват да избягат. Така че, явно, ограниченията за пречистване идват в Ивицата Газа.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели пред NPR, че има три цели за интервенцията в Газа: да унищожи Хамас, да освободи израелските заложници и да даде на палестинските територии друго бъдеще.

WarZone: Израел вкара строга военна цензура

Премиерът не е споделил кой счита, че би трябвало да ръководи територията на близо 3 милиона души, които в този момент са опустошени от шест седмици израелски бомбардировки. Също по този начин не е ясно кой ще възвърне разрушената Ивица Газа.

Но Нетаняху към момента даже не е решил друга задача - обезглавяването на Хамас. Израелската войска се опита да откри команден бункер под болничното заведение Дар ал-Шифа, най-голямата в линията Газа.

„ Виждаме наличието на Хамас във всички лечебни заведения, това е несъмнено, явно наличие “, сподели генерал-майор Ярон Финкелман, пълководец на Южното командване на Цахал.

Докато даваше изявлението за WarZone, генерал-майорэт позираше пред това, което Цахал твърди, че е тунелна шахта под болничното заведение. Финкелман сподели, че тя съдържа автомати, самоубийствени жилетки и даже преносими компютри, съдържащи скорошна информация за заложниците.

WarZone акцентира, че е невероятно да се ревизират изказванията на Финкелман и други израелски генерали. Цахал разрешава на публицисти да съпровождат военните единствено при едно изискване: публикацията или видеото са утвърдени от израелската военна цензура.

Междувременно даже западни издания към този момент хванаха Израел в пропагандни неистини. Би Би Си и Ал Джазира да вземем за пример упрекнаха Израел в изкривяване на информация за военни съоръжения покрай болница Дар ал-Шифа.

Хамас продължава да отхвърля да употребява лечебните заведения като военни центрове и твърди, че наличието на Цахал утежнява здравната обстановка в опустошената Ивица Газа.

„ Интервенцията докара до отхвърлен достъп на жителите на Газа до медицински грижи, което провокира филантропична рецесия с съдбовен излаз за голям брой пациенти и ранени “, се споделя в изказване на Хамас.

Повече от 20 пациенти са умряли в болница Дар ал-Шифа през последните два дни, заяви Ал Джазира, цитирайки представител на болничното заведение и палестинското министерство на опазването на здравето. Причината за гибелта е спиране на електрозахранването, породено от дефицит на гориво.

Al-Jazeera: Цахал скоро ще би трябвало да премине към „ тунелна война “

Има два сюжета за развиване на обстановката, написа Al Jazeera. Сега Хамас и Цахал понижиха военната си интензивност.

„ Имаше известна опозиция против първичната израелска атака, само че тя беше лимитирана до дребни офанзиви, които бяха ориентирани повече към проучване на врага, в сравнение с към фактически прекъсване на армията, преди да доближи град Газа “, написа Ал Джазира.

Палестинските паравоенни групировки икономисват както оръжия, по този начин и личен състав в очакване на „ тунелната война “. Рано или късно израелската войска ще би трябвало да се реалокира подземен, с цел да откри и унищожи цялата тунелна система и командни центрове.

Хамас печели от удължаването на спора, написа Al-Jazeera. В края на краищата, недоволството от невъзможността да се реализиран осезаеми резултати в допълнение ще ускори гласовете на митинга и отхвърлянето на продължаването на палестинско-израелската война.

Цахал осъзнава нуждата да показва прочут триумф за Израел и прибягва до типичен пиар трикове. В Газа се веят израелски флагове.

И оня ден 35-та парашутна бригада показа кафяви барети на новобранци навръх територията на линията Газа. Вярно, израелците не одобриха такава военна помпозност: какво оправдава провеждането на церемонията измежду разрушени и обезлюдени здания?!

Израелската войска явно се надява, че настроението, подбудено от символичното издигане на израелските флагове в окупирана територия, ще им завоюва известно време, преди обществеността да стартира да задава непопулярния въпрос: „ Наистина ли побеждаваме Хамас? “

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР