Докато интензивните боеве в източните части на Украйна продължават, в

...
Докато интензивните боеве в източните части на Украйна продължават, в
Коментари Харесай

Да родиш по време на война: Историята на Аня, която роди момиченце в мазето на дома си


Докато интензивните боеве в източните елементи на Украйна не престават, в столицата Киев и близките села животът към този момент се връща към естественото. Именно от Буча идва една необикновена история, която кореспондентът на bTV Таня Станева описа за нас

Аня Тимченко - фамозната родилка от световноизвестната Буча, в първите дни на войната роди детенце под обстрел, без акушер-гинеколог, без газ и светлина. Безстрашното 20-годишно момиче ни описа детайлности от една ужасна и в това време чудесна история.



„ Войната ме завари в болничното заведение. Тъй като на 23 февруари кръвното ми се увеличи, главата ме болеше доста. Родилният дом беше в Киев. И трябваше да родя в Киев. А брачният партньор ми беше вкъщи в Буча. В нощта на 23 против 24 в 5:30 сутринта лекарят пристигна в нашето поделение. „ Добро утро, гответе се, слизаме, най-вероятно всички ще слезем в мазето, бомбардират ни “, споделя Аня.

„ Отначало никой не разбра, по-късно ние самите чухме тези детонации, разбрахме, че нещо в действителност е почнало, аз първо се обадих на брачна половинка си, той сподели: „ Никакво мазе, ние си отиваме, аз в този момент потеглям към вас да ви взема “, добавя дамата.

Казва, че със брачна половинка ѝ мислели, че в Буча ще бъде безвредно.

„ В този ден започнаха да бомбардират Гостомел и звуците от детонации се усилиха. Все по-силно и по-близо. Вече нямаше опция да избягаме, а ние даже не знаехме къде да отидем, кой път беше по-добър, тъй като те към този момент бомбардираха от всички страни “, добавя тя.



Така двойката остава в Буча. Намерили лекар-терапевт измежду съседите и поискали нейната помощ при положение на раждане, след което се скрили в мазето.

„ На третия ден в мазето започнаха да ме болят дробовете и беше мъчно да вдишвам. Останахме там два дни и споделих евентуално би трябвало да се приберем. Прекарахме няколко нощи у дома. Но беше невероятно да се спи, тъй като и прозорците, и стените трепереха от детонациите. После разбрахме, че Буча като цяло към този момент е окупирана, че нашите военни ги няма “, споделя Аня.

„ На 7 март вечерта започнаха контракциите. В началото не разбрах какво е. По това време към този момент нямахме ток, вода, връзка. Тази нощ и газа спря. Запасихме се с вода, авансово, събрахме я в бутилки. И останахме без нищо. През цялото това време до мен бяха 3 съседки. Едната е терапевт, втората е стопанка, третата е дизайнер “, спомня си дамата.



Чудото се случва макар необикновените условия – Аня ражда крепко момиченце.

„ Още от първия ден на войната не се притеснявах, не се паникьосвах, бях спокойна, всички бяха доста сюрпризирани за какво съм такава. За първи път заплаках, когато се роди бебето. И това бяха сълзи от благополучие. Никога преди не бих си помислила, че хора, с които въобще не съм общувала преди, ще оказват помощ толкоз доста. Нашите съседи са сплотиха “, споделя Аня.

Момиченцето се споделя Алиса, по този начин през цялото време искаше брачният партньор. Сега всички схванаха, че е пророческо - Алиса в действителност е от страната на чудесата. Те потеглиха от Буча на третия ден след раждането, рискувайки живота си, и знаейки, че даже по колите с надпис „ деца “ стрелят.



„ Минахме около разрушената колона от танкове. Минахме около труповете на нашите цивилни, които лежаха край пътя. Тръгнахме на 10 март, а на 13 март руснаците се настаниха в нашия двор, в нашите жилища. Просто имахме огромен шанс, тръгнахме тъкмо в точния момент. Руснаците разрушиха жилището, откраднаха всичко скъпо, което видяха – злато, парфюм, преносим компютър, комплект съдове, чехли, топка и даже скъсана чанта “, споделя Аня

„ Тогава плаках втория път, когато видях всичко. Но те към този момент разчистиха двора, почистиха всичко. Там е почти цивилизовано към този момент, към този момент много хора се върнаха. Децата се разхождат на детската площадка. Гледаш и просто душата се радва, че в близост се усъвършенства, и то толкоз бързо. Светлина, газ, вода, популярност Богу всичко има, всичко към този момент може да се употребява. И магазините са отворени. Мечтая да видя цялото си семейство. Тази война, тя разпръсна цялото ни семейство, всички родственици по разнообразни елементи на Украйна и освен “, споделя Аня.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР