Докато хиляди арменци напускат домовете си в Нагорни Карабах, заявявайки,

...
Докато хиляди арменци напускат домовете си в Нагорни Карабах, заявявайки,
Коментари Харесай

САЩ призовават Баку да защити арменците, докато хиляди бягат от Карабах

Докато хиляди арменци напущат домовете си в Нагорни Карабах, заявявайки, че се опасяват от етническо пречистване, Съединените щати приканиха Азербайджан да отбрани правата на цивилните и да разреши филантропични и наблюдателни задачи, оповестява Reuters.

Арменците от Карабах - отделилата се част от Азербайджан отвън контрола на Баку след разпадането на Съветския съюз - започнаха да бягат тази седмица, откакто техните сили бяха победени в светкавична военна интервенция от азербайджанската войска.

Най-малко 13 550 от 120 000 етнически арменци, които назовават Нагорни Карабах дом, дойдоха в Армения в първия ден от изселването, със стотици коли и рейсове, натъпкани с движимости, които се виеха по планинския път от Азербайджан, написа Reuters.

„ Ние призоваваме Азербайджан да поддържа прекратяването на огъня и да предприеме съответни стъпки за отбрана на правата на цивилните в Нагорни Карабах “, сподели ръководителят на Американската организация за интернационално развиване (USAID) Саманта Пауър пред кореспонденти в Ереван.

Пауър, която по-рано съобщи на арменския министър председател Никол Пашинян писмо за поддръжка от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, съобщи, че потреблението на мощ от Азербайджан е недопустимо и че Вашингтон търси подобаващ отговор.

Тя прикани президента на Азербайджан Илхам Алиев да извърши обещанието си да отбрани правата на етническите арменци, да отвори изцяло коридора Лачин, който свързва района с Армения, и да разреши доставки на помощ и интернационална наблюдателна задача.

Алиев даде обещание да подсигурява сигурността на арменците в Карабах, само че сподели, че стоманеният му пестник е оставил концепцията за независимостта на района в историята.

СТРАХ И ОГЪН

Етническите арменци, които съумяха да стигнат до Армения, описват ужасяващи разкази за бягство от гибел, война и апетит, съгласно обявата на Reuters.

Някои споделят, че са видели доста мъртви цивилни, а други плачат, до момента в който разказват трагичната авантюра на бягството си от войната, описват репортерите на организацията.

„ Скоро ще научим доста повече за тежестта на тези условия и през какво са минали тези хора, което ги е предиздвикало да изоставен Нагорни Карабах “, разяснява Пауър, представена от Reuters.

Агенцията показва, че не е съумяла да ревизира без значение сведенията за военната интервенция, за която Азербайджан съобщи, че е ориентирана единствено към бойци от Карабах.

На фона на бягството на арменците от Карабах и паническото търсене на бензин минимум 20 души бяха убити, 290 бяха ранени при детонация на склад за гориво в понеделник.

" Лекарите и медицинският личен състав в Степанакерт (столицата на Карабах – б. ред.) вършат всичко допустимо, с цел да спасят живота на ранените в тези сложни условия ", споделиха локалните арменски управляващи, представени от Reuters.

БАЛАНС НА СИЛИТЕ

Победата на Азербайджан трансформира салдото на силите в района на Южен Кавказ, мозайка от етноси, пресечена от нефтопроводи и газопроводи, където за въздействие се борят Русия, Съединените щати, Турция и Иран.

След разпадането на Съветския съюз Армения разчиташе на партньорство в региона на сигурността с Русия, до момента в който Азербайджан се сближи с Турция, с която споделя езикови и културни връзки.

Армения търси по-тесни връзки със Запада и упреква Русия, която имаше мироопазващи сили в Карабах, само че в този момент е заета с войната в Украйна, че не е съумяла да отбрани Карабах.

Москва отхвърля виновността и насочи обръщение към Пашинян, че прави огромна неточност, като флиртува със Съединените щати.

" Убедени сме, че управлението на Ереван прави голяма неточност, като съзнателно се пробва да срине многостранните и вековни връзки на Армения с Русия и да трансформира страната в пленник на геополитическите игри на Запада ", уточни в изказване съветското външно министерство.

Междувременно Анатолий Антонов, съветският дипломат в Съединените щати, сподели на Вашингтон да спре да подклажда антируските настроения в Армения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР