Докато големи псевдопартии създават изкуствени кризи, за да се тъпчат

...
Докато големи псевдопартии създават изкуствени кризи, за да се тъпчат
Коментари Харесай

Не ги подценявайте; на Хитлер също са му се смеели в началото

Докато огромни псевдопартии основават изкуствени рецесии, с цел да се тъпчат с власт, дребните национал-популисти набират мощ. 

Не ги подценявайте. Не правете тази неточност. Други преди нас са я правили към този момент и би трябвало ПОНЕ този урок да сме научили от историята. 

Гледате всякакви копейки и хаджии и им се смеете какви са, забавляват ви. Е, нервират ви по малко, само че – като цяло – им се смеете и ги подценявате. Мислите си, че това им е върхът на достиженията. 

И, по принцип, сте прави. Дори не това, ами напълно друго би трябвал да им е „ върхът на достиженията “, тъй като върхът на действителните им качества би трябвало да ги докара до най-много да обръщат кебапчета в кафето на гарата. 

Но действително нещата не стоят по този начин, тъй като отровната среда (за нормалните) в политиката на България се оказва идеална хранителна среда (за паразитиращите видове). 

Когато геният и моженето отстъпват, на дневен ред идват наглостта и бутането. Бутането с лакти; бутането на рушвети, където трябва; бутането на съперниците по стълбите; бутането на „ наши хора “.

Десетилетия и генерации на безумство в страна, предходна от 1.) тирания в „ националната република “ през 2.) диктатурата на мафията и стигнала до 3.) хомогенното ръководство на внуците на диктаторската машина и децата на мафиотите…

… докара до това хората да не могат да разпознаят естествена политическа платформа, даже да ги ритне откъм гърба. 

Средата сега е среда на сменената действителност. Където новините са сменени от „ вести “ и се научават не от медиите, а от Facebook. Където троловете станаха достоверни източници и „ публицисти “. 

Където всеки може да напише нещо и то да се трансформира в мнението на милиони. 

Не тъй като е правилно, а тъй като им харесва. Истината към този момент стана нещо субективно, „ гледните точки “ карат хората да имат вяра, че земята е плоска, че имунизациите ги чипират, а самолетите ги пръскат с заболявания. Дори науката се трансформира в нещо, в което всеки има право на „ лично мнение “, а обстоятелствата и доказателствата (особено пък, в случай че не ги схващат и са им прекомерно сложни) се подценяват. Вярва се САМО на обстоятелства или „ обстоятелства “, показани от „ нашите “ – в случай че е казано от някого, на който симпатизираме, му имаме вяра. Само тогава. 

В тази среда по-често надвиват по-шумните и по-упоритите. Тълпата в края на краищата им обръща внимание. Обикновено става, откакто другите – стандартните политици – са се изчерпали. 

А сега следим по какъв начин едни (ще избегна да употребявам думите „ подправени евроатлантици “) от тези стандартни политици подливат вода на други стандартни политици и основават изкуствени рецесии. И ги мултиплицират през личните си медии. 

И хората губят доверие в политическата сцена и стартират да жадуват на нея да излязат клоуните. 

И, в случай че клоуните са задоволително търпеливи и устоят, идва техният ред във властта. 

Герт Вилдерс завоюва в Нидерландия, откакто 20 години (двайсет!!!) се набираше като глист на буца, завираше се по митинги и „ събития “, правеше циркове и кавги, врякаше по медиите. И най-после – в миг на политическа рецесия – му пристигна времето. Спечели. 

Когато всички други изгубиха доверието на тълпата. 

А лъжите на национал-популиста са постоянно доста красиви; и той постоянно наподобява като огромен мъжага със старовремска харизма на „ стоманен “. Разбира се, в 10 от 10 случая става въпрос за дребни и страхливи душички, които си маскират страхливостта с пъчене. Като малко кученце, което трепери от боязън и по тази причина се къса да лае. Но тълпата бърка това джавкане със смелост… Какво да се прави, ситуацията е каквото е. С това разполагаме. 

На този декор имаме едни гневни политически спекуланти от спектъра на сякаш естествените партии и политици, които ритат нормалността през краката, с цел да стоят на власт още и още. Клатят властта – каквато е – с цел да се „ договорят “ за свои министри и повече власт. 

Те са това нещо, което става плодородна почва за необразованите страхливци да се трансформират в харесвани „ лъвове “. Но негативите няма да са за тях, а за нас; тъй като те – и в най-лошия и най-крайния сюжет – ще си съберат багажа и дружно с дебелите си банкови сметки ще отидат на някое по-спокойно място на света, където такива като тях не са вилнели преди този момент. А ние оставаме. 

И до момента в който едните съзнателно спъват нормалността и вършат от нищо нещо – проблеми; другите (публиката) гледа копейките и хаджиите с подигравка и ги подценява. И те си порастват в тази политическа тор. 

Нищо не научаваме от историята. И тя се повтаря и повтаря. И повтаря. А ние все не виждаме едни и същите обстановки и все се заблуждаваме, че са някак си нови и някак си разнообразни този път. А те са си все същите и все по този начин остарели и до болежка предсказуеми. А ние все се проваляме в предсказването. Все се дъним на този изпит по история. 

И Хитлер са го подценявали. Смеели са му се. После се е стигнало до принуждение и ареста му. Осъдили са го и са го затворили. Втори път са го подценили и са го пуснали, помилвали. Трети път са го подценили и са го оставили да се кандидатира, да построи партия и структури от силоваци. Все са си мислели, че такава жалка хумореска, като него, не може да завоюва нищо, че хората ще му се смеят. 

Помним и останалата част от тази история. 

И което е още по-глупаво при нас – виждаме, че тези тук се учат и имитират точно диктаторите на 20 век… че някои даже ги възхваляват напълно намерено и ги назовават велики държавници. И отново единствено им се смеем и ги оставяме да се окопават, да събират последователи и да стават все по-изгодни на външните сили, които стартират от ден на ден пари да наливат в тях, с цел да си обезпечат този инструмент за заличаване на стабилността ни от вътрешната страна. 

И в един миг от елементарни наблюдаващи, аудитория и хилещи се човечета, започваме да се трансформираме в съучастници. Съучастваме в личното си заличаване. 

_____________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР